Re: Daň z převodu nemovitosti
musíte podat daďové přiznání k dani z převodu nemovitostí ve výši 3 % buď z ceny dle znaleckého posudku nebo z prodejní a to z té která je vyšší. pak dále daň z příjmu,ale možná se na Vás nebude vztrahovat záleží na tom k čemu použijete peníze z prodeje bytu jak dlouho jste vlastníkem atd.radím prostudovat zákon o dani z příjmu.
Doporučuji byt prodat přes právníka, který Vám vystaví smlouvu, peníze kupující dá k němu do zástavy atd., vypočítá jakou máte zaplatit daň atd. pracuji na FU, takže nezapomínejte, že lidi rádi žalují a raději si vše dobře ošetřete, protože daň není tak veliká, ale když se nezaplatí ,tak pak nabýhají velké úroky.
Právník ale neporadí, zda má podat daňové přiznání a v jaké výši - je mu to fuk, aspoň takové jsou vlastní zkušenosti a moc bych se divila, kdyby poradil i ohledně daně z příjmů, takže smlouva a peníze v úschově jsou dobrá věc, ale doporučuju věci ohledně daní si ohlídat sám. Jinak je to tak, jak napsala Iv.
Tak jsem si pročetl zákon o dani z příjmů a dozvěděl jsem se toto:
- pokud jsem v nemovitosti neměl bydliště minimálně 2 roky, podléhá příjem z prodeje dani z příjmů
- základem daně je příjem z prodeje snížený o částku, za kterou jsem nemovitost prokazatelně pořídil
- daň činí 15% ze základu daně
Můžete mi prosím někdo potvrdit, jestli to je takhle?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 7. 2008 12:58
Dobrý den,
chci prodat byt a potřebuju vědět, jaké poplatky jsou s tím spojené. Podle mých informací bych měl zaplatit daň 3% z ceny nemovitosti. Jsou pak jeětě nějaké další poplatky? Musím nějak zdanit "příjem" z prodeje?
Děkuji za rady.
Jiří