Doba určitá x doba neurčitá

• (neregistrovaný)

16. 7. 2008 14:09

Prosím o radu - je následující formulace v pořádku? V případě, že ani jedna ze stran 2 měsíce před vypršením této roční lhůty neoznámí zájem ukončit tento pracovní poměr, stává s tohoto pracovního poměru, poměr na dobu neurčitou.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2008 16:12

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: doba určitá x doba neurčitá
      Otočila bych tuto formulaci, protože tím,že byl sjednán pr.pom. na dobu určitou, měl by skončit uplynutím sjednané doby.Formulovala bych to proto obráceně - projeví-li jedna se stran zájem o prodloužení dosavadního pr.poměru alespoň 2 měsíce před sjednaným koncem pr.poměru o změnu a obě strany se na tom písemně dohodnou, lze změnit pr.poměr na dobu neurčitou.

• 16. 7. 2008 16:33

vea (neregistrovaný)

Já bych to nechala, je to možné a používá se to, že je pracovní poměr sjednán na dobu určitou a po uplynutí té lhůty se automaticky stane poměrem na dobu neurčitou.. není nutné měnit formulaci a zbytečně vytvářet další dohody..

• 16. 7. 2008 19:11

Jiřka (neregistrovaný)

Já nevím, mně se to nezdá. Sice podle nového zákoníku má teď platit "co není zákázáno je povoleno" a co si nasmlouváte, to máte, ale nezdá se Vám, že by některá ze stran mohla namítnout, že se tím vlastně předem vzdala svých práv? Když má smluvený pracovní poměr na dobu určitou např. do 31.12., tak má tím dnem prac. poměr skončit, pokud se obě strany nedohodnou na pokračování. A teď si vezměte, že zaměstnanec do 31.10. neoznámí, že chce skončit a zaměstnavatel si tedy bude myslet, že s ním může počítat i nadále v lednu, protože podle smlouvy přece prac. poměr přešel na dobu neurčitou. Jenže zaměstnanec se koncem roku rozhodne, že přece jen chce 31.12. skončit. A mohl by říci, že prac. smlouvu má jen do 31.12. a tím, že podepsal, že neoznámení konce 2 měsíce předem znamená změnu na dobu neurčitou, se vlastně předem vzdal práva skončit tak, jak bylo smluveno. Co říkáte?

• 16. 7. 2008 19:32

xy5 (neregistrovaný)

mně se to také nezdá - PP byl sjednán na dobu určitou, tak proč by měl zam-ec nebo zam-tel 2 měsíce dopředu hlásit, že bude PP buď ukončen nebo se změní na dobu neurčitou (přece v ZP se píše, že pokud je sjednán PP na dobu určitou a další den začne pracovat zam-ec s vědomím zam-tele, tak se stává PP z doby určité na dobu neurčitou)
      nevím, zdá se mi zbytečné takto rozsáhle psát prac. smlouvy - já upřednostňuji stručnost a jasnost
      nevím, zda zam-ec, kterému Zák.práce zase až tolik neříká, ví, co vlastně podepisuje za smlouvu (tedy já bych to musela hodně dlouho pročítat, co tím je vlastně míněno a jak se mám zachovat, abych se zachovala ke své spokojenosti)

• 16. 7. 2008 19:36

yy (neregistrovaný)

Taky jsem toho názoru, že nikdo se předem nemůže vzdát svých práv, čili normálně na dobu určitou, potom se buď dohodnou nebo nedohodnou na prodloužení nebo na změnu na dobu neurčitou. Toto mi připadá zbytečně komplikované.

• 16. 7. 2008 22:36

VH (neregistrovaný)

Tato formulace v pořádku není, je neurčitá, zaměstnanec se předem vzdává svých práv apod.

• 17. 7. 2008 8:17

majka (neregistrovaný)

Všem děkuji za názory

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).