Re: Odvod DPH při zprostředkování úvěru
Já si přesto myslím, že osvobozen není, protože par. 54 hovoří mimo jiné o poskytování úvěrů a peněžních půjček, ale ve 2 odstavci je:Osvobození podle odst. 1 může uplatnit pouze osoba poskytující úvěr. A můj klient úvěr neposkytuje, pouze zprostředkovává.
U toho zprostředkování pojištění si myslím, že by osvobození platit mělo, i když si nejsem jistá tím, že můj klient nemá podepsanou smlouvu o zprostředkování s pojišťovnou ale s jinou zprostředkovatelskou agenturou. Ale pojištění zprostředkovává, tak to risku a DPH z provizí nebudu odvádět. Co vy na to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 7. 2008 13:53
Poprosila bych o radu: mám klienta, který je plátcem DPH a kromě obchodu ještě uzavírá pro firmu PROFIREAL úvěry. Dozvěděla jsem se, že tyto provize by se neměly zahrnovat do přiznání k DPH, neboť jsou od DPH osvobozeny. Poradíte mi někdo podle jakého předpisu, par. apod? Týká se to osovobození i zprostředkování životních pojištění? Děkuji za odpověď.