Re: Vratka příjemky
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.
Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.
Domnívám se, že žádné konkrétní ustanovení zákona tento případ neřeší. Takže nezbývá, než použít obyčejnou logiku.
Přiznám se, že i mě by se asi nejvíce libilo, kdyby vratka příjemky (storno příjemky) souhlasila s původní příjemkou a tím pádem i s dobropisem dodavatele.
Je ale také pravda, že pokud používáte pro ocenění zásob váženého aritmetického průměru má určitou logiku i to, že storno příjemky se chová jako výdej a pak se k tomuto výdeji dotahuje aktuální skladová cena.
Já osobně bych se pokusil situaci vyřešit tak, že bych se domluvil s tím, od koho jste software pořídili s požadavkem, aby storno příjemky mělo stejné ceny jako původně vytvořená příjemka.
Pokud by dohoda nebyla možná, pak bych rozdíl mezi stornem příjemky a dobropisem vystaveným dodavatelem záúčtoval např.
111/501 nebo 501/111
131/504 nebo 504/131
samozřejmě podle toho zda je storno výdeje vyšší než dobropis nebo jestli je storno výdeje nižší než dopropis. Nic lepšího mě v tuto chvíli nenapadá.
Snad Vám poradí ještě někdo jiný - já jedu na dovolenou.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 7. 2008 10:05
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.
Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.
Děkuji