Vratka příjemky

• (neregistrovaný)

25. 7. 2008 10:05

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.

Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 7. 2008 17:00

bubu (neregistrovaný)

Re: Vratka příjemky
      Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, v jaké ceně by měla být vystavena vratka příjemky na sklad. Podle mě by to měla být cena, jaká byla na původní příjemce, aby souhlasila vratka i s dobropisem, který přijde následně na zboží. V našem software se ale vratka příjemky chová jako výdejka ze skladu a dotahují se průměrné ceny ze skladu, což je podle mě špatně.

Prosím o radu, jak by to mělo být a zda je to uvedeno někde v zákoně.

Domnívám se, že žádné konkrétní ustanovení zákona tento případ neřeší. Takže nezbývá, než použít obyčejnou logiku.
      Přiznám se, že i mě by se asi nejvíce libilo, kdyby vratka příjemky (storno příjemky) souhlasila s původní příjemkou a tím pádem i s dobropisem dodavatele.
      Je ale také pravda, že pokud používáte pro ocenění zásob váženého aritmetického průměru má určitou logiku i to, že storno příjemky se chová jako výdej a pak se k tomuto výdeji dotahuje aktuální skladová cena.
      Já osobně bych se pokusil situaci vyřešit tak, že bych se domluvil s tím, od koho jste software pořídili s požadavkem, aby storno příjemky mělo stejné ceny jako původně vytvořená příjemka.
      Pokud by dohoda nebyla možná, pak bych rozdíl mezi stornem příjemky a dobropisem vystaveným dodavatelem záúčtoval např.
      111/501 nebo 501/111
      131/504 nebo 504/131
      samozřejmě podle toho zda je storno výdeje vyšší než dobropis nebo jestli je storno výdeje nižší než dopropis. Nic lepšího mě v tuto chvíli nenapadá.

Snad Vám poradí ještě někdo jiný - já jedu na dovolenou.

Hezký den přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).