Re: Zdravotní a sociální pojištění
Daň Vám nestrhli zřejmě proto že jste podepisovala růžové "Prohlášení poplatníka" a daň Vám proto vyšla 0 neboť nemáte dalšího jiného zaměstnavatele.
Na Dohodu o provedení práce můžete odpracovat max. 150 h ročně u jednoho zaměstnavatele a z té se sociální ani zdravotní poj. neplatí. Z dohody o prac.činnosti již ano. Při např. stejné mzdě 4.800,- hrubého dostanete (-384 soc.poj, -216 zdr.poj.) Kč 4.200,-, daň vyjde opět 0. Soc.i zdrav.poj. se strhávat z dosaženého výdělku MUSÍ. I např. u důchodců. Rozdíl je že u Vás nemusí zaměstnavatel strhnout zdrav.poj. z minimální mzdy ale pouze z toho co si vyděláte.
Pardon, špatně jsem si přečetla vaši větu- podepsala. Aspoň na to rovnou navážu. Jedná se v tomto případě o zálohovou daň? Kdyby to byla srážková daň- výdělek nad 5000kč, poté by mi ji strhli?
Pokud máte jen výdělek nebo výdělky, ze kterých Vám nebyla sražena žádná daň, protože byla uplatněna sleva a tudíž Vám daň vyšla nulová, tak po skončení roku ani nebudete žádné přiznání podávat a ani nebudete žádat o zúčtování daně, protože by nebylo co vracet.
U dohody o provedení práce, která je limitovaná 150 hodinami, pokud jste podepsala PROHLÁŠENÍ, tak máte nárok na slevu na dani. Při 4800 Kč hrubého je daň 720 Kč a sleva činí 2070, takže vám nestrhli žádnou daň. Sociální ani zdravotní pojištění se z této dohody neodvádí. Po odpracování těch 150 hodin chtějí už s vámi uzavřít DOHODU o pracovní činnosti, která je limitována poloviční výší fondu pracovní doby v tom měsíci a odvádí se zde soc. i zdr.pojištění. Nemá vlivl to, že za vás odvádí pojistné i stát. Z vašeho skutečného výdělku bude odvedeno sociální a zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 7. 2008 18:13
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na otázku ohledně brigády. Pracuji v jedné nejmenované firmě od 16. června jako brigádník a ve smlouvě máme napsáno 60 kč/hod. Za 80 odpracovaných hodin jsem dostala čistých 4800kč- nic mi nestrhli, ani daň. 1) Je pravda, že daň mi strhnou až ve mzdě překračující 5000kč? 2) Při nástupu jsem uzavírala Dohodu o provedení práce. Po 150 odpracovaných hodinách jsem si musela jít uzavřít Dohodu o pracovní činnosti. Je pravda, že po 150 odp.hod. mi zaměstnavatel bude strhávat Zdravotní a sociální pojištění? tzn. z 60kč na 52kč? Moc tomu nerozumím, v květnu jsem ukončila střední školu a od 1. října nastupuji na VŠ s tím, že studentem VŠ jsem ode dne zápisu, který se konal 30. června. Takže mi Zdr.a soc. pojištění platí stát. Je to tak? Tudíž mi příde jako hloupost, aby za mě zd. a soc. poj. odváděli dvě osoby. Prosím o vyjasnění mého problému. Děkuji za odpověď. Míša