Re: Dohoda - odstupné
Děkuji za rychlou odpověď.
Zákoník práce jsem pročítal, ale jednoznačnou odpověď jsem nenašel. Ještě bych upřesnil, že zaměstnanec i zaměstnavatel se takto dohodnout chtějí. Zaměstnavatel jen nechce uvést důvod, protože by byl uplatňován §52c a zaměstnanec se na druhou stranu bojí, že bez uvedení důvodu by mohlo být dohodnuté odstupné nevymahatelné.
Byla by takto postavená dohoda (bez udání důvodu a s dohodnutým 2 měsíčním odstupným) tedy neplatná?
Re: Dohoda - odstupné
No já nevím, jak jste to četl ???
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo
dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
To slovo NEJMÉNĚ nemůžete obejít ani dohodou s pracovníkem. Bohužel. Jinak pokud byste uzavřeli dohodu bez uvedení tohoto § tak, nepřísluší ŽÁDNÉ odstupné. Na to pozor, to byste museli dát formou nějaké odměny. Protože odstupné náleží právě jen při tom § pro nadbytečnost. Takže buď dohoda bez § o nadbytečnosti a odměny (to už v jakékoliv výši) nebo klasická výpověď nebo dohoda s uvedením důvodu nadbytečnosti s 3 měs. odstupným. Z odstupného se totiž neodvádí pojištění, tudíž nemůže být dáváno při klasické dohodě o skončení PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 7. 2008 16:00
Dobrý den,
Je možné v dohodě o rozvázání pracovního poměru dohodnout odstupné v nižší výši než stanovuje zákon? Pokud s tím zaměstnavatel i zaměstnanec souhlasí? Např. pouze 2x průměrný výdělek?
Je nutné, aby v takové dohodě byl uveden důvod rozvázání PP?
Děkuji