Dohoda - odstupné

• (neregistrovaný)

28. 7. 2008 16:00

Dobrý den,
    Je možné v dohodě o rozvázání pracovního poměru dohodnout odstupné v nižší výši než stanovuje zákon? Pokud s tím zaměstnavatel i zaměstnanec souhlasí? Např. pouze 2x průměrný výdělek?
    Je nutné, aby v takové dohodě byl uveden důvod rozvázání PP?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 7. 2008 16:11

yy (neregistrovaný)

Re: Dohoda - odstupné
      Pokud si prostudujete zákoník práce, zjistíte, že to možné není.

• 28. 7. 2008 16:36

mag (neregistrovaný)

Děkuji za rychlou odpověď.
      Zákoník práce jsem pročítal, ale jednoznačnou odpověď jsem nenašel. Ještě bych upřesnil, že zaměstnanec i zaměstnavatel se takto dohodnout chtějí. Zaměstnavatel jen nechce uvést důvod, protože by byl uplatňován §52c a zaměstnanec se na druhou stranu bojí, že bez uvedení důvodu by mohlo být dohodnuté odstupné nevymahatelné.
      Byla by takto postavená dohoda (bez udání důvodu a s dohodnutým 2 měsíčním odstupným) tedy neplatná?

• 28. 7. 2008 16:53

yy (neregistrovaný)

No já nevím, jak jste to četl ???
      (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo
      dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

To slovo NEJMÉNĚ nemůžete obejít ani dohodou s pracovníkem. Bohužel. Jinak pokud byste uzavřeli dohodu bez uvedení tohoto § tak, nepřísluší ŽÁDNÉ odstupné. Na to pozor, to byste museli dát formou nějaké odměny. Protože odstupné náleží právě jen při tom § pro nadbytečnost. Takže buď dohoda bez § o nadbytečnosti a odměny (to už v jakékoliv výši) nebo klasická výpověď nebo dohoda s uvedením důvodu nadbytečnosti s 3 měs. odstupným. Z odstupného se totiž neodvádí pojištění, tudíž nemůže být dáváno při klasické dohodě o skončení PP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).