Re: Příjmy z pronájmu
Vy máte byt vložený do podnikání a oceněný znaleckým posudkem?
Jinak si myslím, že patří do odp.skupiny 5 podívejte se na § 30-33 zákona o daních z příjmů a odepisovat ho budete cca 30 let,nevím jak se dostanete u pronájmu do ztráty - pozor na opravy v bytě pokud je vložen do podnikání zda to není technické zhodnocení!!!!!! Takže ne do nákladů. Pokud nemáte v úmyslu se pronájmem živit jako hlavní činnost - pouze jako příležitostný pronájem, doporučovala bych danit podle §10 - Ostatní příjmy a dále to neřešit a nelámat si s tím hlavu. Zdenča
Ale já nemám vložený byt do podnikání, já vůbec nepodnikám. Příjmy z pronájmu jsou podle §9, v §10 jsou jen příležitostné pronájmy. Do ztráty jsem se dostala tím, že jsem byt rekonstruovala a začala pronajímat až od září, tím moje příjmy nepřevýší náklady.
I když budete byt pronajímat a příjem zdaňovat dle § 9, můžete vést kartu DHM, byt zatřídit do OS 5 a začít odepisovat. Vstupní cenou bytu je jeho kupní cena, pokud byl pořízen v době kratší jak
5 let před zahájením pronájmu. Pokud byt vlastníte déle do data zahájení pronájmu, pak se stanoví reprodukční vstupní cena (cena dle zákona o oceňování).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 8. 2008 13:55
Začínám pronajímat byt, takže vím, že budu zdaňovat příjmy dle §9 jako příjmy z pronájmu. Letos se ale dostanu do ztráty.
Budu si moci uplatnit totu ztrátu v příštím roce?? Je to možné??
A jak dlouho musím odepisovat byt, do jaké odpisové skupiny patří??
Díky za rady.
Jája