Úroky z odměny-manažer- ve mzdách?

• (neregistrovaný)

6. 8. 2008 15:35

Dobrý den, prosím o konzultaci, jestli máte zkušenosti s něčím podobným, nejsem si totiž jistá, zda uvažuji správně.
    Mám vyplatit kompenzaci spolu s úrokem bývalému manažerovi. Kompenzace náleží za skončení ve funkci a současném ukončení PP (manažerská smlouva). K tomu došlo loni (1/2 splátná při skončení PP ve výpl. termínu a 1/2 po roce). Kompenzaci vyplácím ve mzdě (je to vlastně odměna), ale ty úroky bych vyplatila zvlášť (nejedná se o odměnu, ani o příjem srovnatelný se mzdou), tudíž je nebudu vůbec danit a ani nebudou součástí mzdových nákladů. Uvažuji správně? Ty úroky přece nejsou odměnou, jsou vlastně za to, že 1/2 odměny vyplácíme až po roce.
    předem děkuju za všechny reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2008 15:42

pája (neregistrovaný)

Re: úroky z odměny-manažer- ve mzdách?
      jak nejsem účetní, tak jsem zvědav na odborné odpovědi, podle mne to, co se vyplácí zaměstnanci,byť i bývalému, je daněno a o žádných úrocích jsem ve vztahu ke mzdě zaměsnance-i odměnám neslyšel.
      Jsem zvědav, co povolanější.

• 6. 8. 2008 15:49

Katuška (neregistrovaný)

Já jsem taky zvědavá, je to manažerská smlouva a kdyby bylo napsáno "kompenzace se navyšuje", tak je to jasné, ale ta formulace je, že mu z této částky náleží úrok (protože vlastně vyplácíme až rok po skončení PP). Tak nevím...

• 6. 8. 2008 16:23

pája (neregistrovaný)

podle toho co píšete, tak:
      1,pojem manažerská smlouva je jakýsi výmysl někoho, abych byli světoví,měl podle Vás normální PS, takže mzda je podle ZP včetně všech příplatků a ,kompenzací a já nevím čeho ještě
      2. úrok??? to vidím jako nesmyslvýmysl zpracovatele, už jsem se s takovými nápady taky setkal,ale počkáme.

• 6. 8. 2008 16:35

Katuška (neregistrovaný)

právě, smlouvy vždycky píšou právnici, co nemají o pracovním poměru ani páru a pak se s tak pitomou formulácí musí poprat účetní...
      No, já budu snad vysvobozena, šéfová mi dala kontakt na daňaře, takže to rozsekne za mě.
      Ten úrok mě právě mate tím, že defacto není příjmem v souvislosti se zaměstnáním, tím je ta tzv. kompenzace (pro mě odměna) a úrok je za to, že tu kompenzaci vyplácíme až po roce (jakoby nám ty peníze na ten rok půjčil), na druhou stranu, kompenzace je v souvislosti s PP a bez kompenzace není úrok...
      Určitě dám vědět, jak se daňař vyjádří, jsem na to tedy zvědavá...
      každopádně díky za názor

• 6. 8. 2008 16:40

pája (neregistrovaný)

to jsem taky zvědav, mám to označené, tak se ozvěte a ono se mi to přihlásí.
      Autor PS by měl při zpracování postupovat v souladu se ZP, pokud upatlá nějakou manažerskou smlouvu navíc a nějaké platby, tak jak jsem psal-podle mne je to všechno vyplývající z PP, mzda + cokoliv navíc atd. O nějakém jakoby půjčení peněz nemůže být podle mne ani řeči.

• 7. 8. 2008 9:47

Katuška (neregistrovaný)

Re: úroky z odměny-manažer- řešení
      Tak dnes mi daňař vysvětlil, že se na to dívá skutečně jako na příjem ze závislé činnosti - nebýt kompenzace, která je příjmem ze ZČ, nebyly by ani úroky. Možná to ale nebude pro firmu daňovým nákladem (jedná se vlastně o tzv. odchodné).

Takže ještě jednou díky za reakce, ráda si přečtu i jiné názory, vidím to pak v širších souvislostech. Přeji krásný den všem

• 6. 8. 2008 16:36

xy5 (neregistrovaný)

m...
      >
      >podle toho co píšete, tak:
      >1,pojem manažerská smlouva je jakýsi výmysl někoho,
      >abych byli světoví,měl podle Vás normální PS, takže mzda
      >je podle ZP včetně všech příplatků a ,kompenzací a já
      >nevím čeho ještě
      >2. úrok??? to vidím jako nesmyslvýmysl zpracovatele,
      >už jsem se s takovými nápady taky setkal,ale počkáme.

já nevím, nikdy jsem toto nevyplácela - ale vezmu to na odstupné:
      ZP říká, že lze dohodnout výplatu odstupného v pozdějším termínu (třeba ve splátkách). Pokud se takto písemně dohodnou, tak se to vyplatí - nikde jsem ale nečetla, že by se to posečkání nějak úročilo. Takže bych tady uvažovala stejně. Tak si ty peníze měl nechat vyplatit ihned - dát do banky, tam by mu z úroku srazili daň. Vy ale přece nejste peněžní ústav, tak jaké úroky chcete danit? Prostě chtěl víc peněz (které by dostal v čistém - o nějakou stokorunu zde jistě nejde), tak se to takto sepsalo - a teď mzdová účetní se s tím poper. Vážně, nevím, co bych s tím dělala a lituji Vás. Kdyby se alepoň předem poradili, zda to je takto vůbec možné - ale MÚ se málokdy někdo na něco zeptá - protože si myslí, že ona si poradí.

• 6. 8. 2008 16:54

Katuška (neregistrovaný)

přesně tak, nejradši mám běžné zaměstnance, kterým připravuji smlouvy apod. já, tudíž takové věci zachytím, upozorním na ně a vyřešíme je jinak. To jen ty "manažerské" smlouvy jdou jinudy a já je dostanu už podepsané. Jinak nejde o odstupné, ale o jakýsi "bonus" při odchodu z funkce a zároveň ukončení PP. A bohužel je ten úrok napsaný tak blbě...Kdybychom ty úroky vyplatili mimo mzdu (jako úroky jakémukoliv věřiteli), pak by danění bylo na něm. Ale asi to vážně bude ve mzdě, naštěstí jsem docílila kontaktu na daňaře, takže mi to rozsekne on.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).