Zaměstnavatel - výplatní páska

• (neregistrovaný)

14. 8. 2008 15:56

Zaměstnavatel nám umožmol životní pojištění s tím , že 300,- Kč bude platit on a 200,- Kč budu platit já. Souhlasil jsem uzavřel pojistku a až teď jsem zjistil, že zaměstnavatel pojištění vyúčtovává někakým zvláštním způsobem.
    Na výplatní pásce je - zaměstanec pojištění 0 a zaměstnavatel 500,- Kč.Dále jsem zjistil, že za práci v sobotu jsem vždy dostával 400,- Kč a teď mám jen 200,- Kč. Už se to zřejmě opakuje, ale všiml jsem si až teď. Nechal jsem si tuto divnou věc vysvětlit. Bylo mi sděleno, že ty dvě stovky mi strhly z té soboty ( to je to zaplacení za pojistné).
    Myslím si , že mi záměrně krátí hrubou mzdu a tím i odvody daně z příjmu státu. Podle mě by měli až pod hrubou mzdou srazit 200,- Kč za pojištění až po zdanění HM.Díval jsem i na výplatní pásky před tím a bylo to úplně stejně vyúčtované. Pracuji na důchod a nechci aby mi záměrně krátili příjem a navím si můžu myslet, že si dávají do nákladů celých 500,- Kč jako bych nic neplatil. Není to ve výplatní pásce a tím pádem jak prokážu, že ty dvě stovky platí. Chtěl bych Váš názor ať se neunáhlím.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2008 17:02

xy5 (neregistrovaný)

Re: Zaměstnavatel - výplatní páska
      za sobotu musíte dostat zaplacené hodiny + příplatek za sobotu (to musíte dostat vždy, i kdybyste si to vybral jako náhradní volno) + přesčasový příplatek, pokud je to práce přesčas
      zam-tel může každému zam-ci přispívat na životní pojištění nebo penzijní pojištění ve výši 24000Kč/rok, z toho se neplatí SP, ZP ani daň, takže nechápu, proč Vám něco sráží
      výplatní páskou tato částka 300 Kč musí projít (plusovou i mínusovou, ale na výši mzdy to nemá vůbec vliv), pokud chcete, aby Vám odesílal Vašich 200 Kč, potom musíte dát souhlas ke srážce a to Vám bude odesílat (o těchto 200 Kč) budete mít menší čistý příjem
      Na důchod se nyní již nesledují příjmy z posledních 10 let, ale prakticky celý život se sledují příjmy. Ale tento příspěvek na ŽP nemá na výši důchodu vůbec žádný vliv. Důchod je počítán z VZ SP (a to se z ŽP, ani z PP nesráží - do výše, jak je výše uvedeno)

• 14. 8. 2008 17:04

xy5 (neregistrovaný)

nyní se sledují příjmy od r. 1986, ale pro mladší ročníky se bude sledovat posledních 30 let před odchodem do důchodu - proto jsem psala, že se sledují příjmy prakticky za celý život

• 14. 8. 2008 20:06

Katuška (neregistrovaný)

pojistné, které platíte sám, Vám může strhávat jen na Vaši žádost a to až z vypočtené čisté mzdy, na výplatní pásce byste měl vidět 300 Kč jako příspěvek (nedaněný příjem nebo podobná položka) a pak ještě jako odvod znovu 300. Váš příspěvek a příspěvek zaměstnavatele by měl dokonce posílat odděleně, pojišťovny totiž obvykle mají různé variabilní symboly pro příspěvky zaměstnavatele a platby klienta, které posílá přímo zaměstnavatel.

• 15. 8. 2008 11:34

Dáša (neregistrovaný)

Ještě bych Vám poradila optat se v pojišťovně, zda tam peníze zaměstnavatel skutečně posílá, protože to se stalo nám v rodině, že skoro 2 roky si děda myslel, že mu zam-tel platí ŽP, na pásce měl jak kolik zaplatil zaměstnavatel, tak kolik srazili dědovi a když tam pak skončil, zjistil dotazem u pojišťovny, že tam za celou dobu neposlali ani korunu. nakonec tam poslali aspoň to, co mu sráželi, ale samozřejmě na tom dost prodělal

• 15. 8. 2008 12:37

Katuška (neregistrovaný)

to je dobrý nápad, pojišťovna také vzlášť eviduje příspěvky zaměstnavatele a Vaše vlastní (i když Vám je zam-tel strhává a posílá sám), takže si i můžete ověřit, zda skutečně Vaše příspěvky jsou hrazeny Vámi, jinak Vám také může vznikat dluh na pojistném, pokud by zaměstnavatel odesílal Vaše příspěvky pod var.symbolem své platby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).