Re: daň při prodeji bytu
Přečtěte si § 4/1/a a § 4/1/r ZDP a pak se ptejte, neuvedla jste některé důležité údaje :-))
Při převodu bytu ve vlastnictví musíte platit daň z převodu nemovitosti, při převodu členských práv a povinností podle § 230 ObchZ ji neplatíte.
Na druhé straně mají byty ve vlastnictví na trhu vyšší cenu (lze na ně získat např. hypotéku). A tak záleží i na představě kupujícího, jaký byt hledá.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 8. 2008 22:18
Dobrý den! Bydlíme v družstevním bytě a plánujeme koupi bytu většího. Byt nemáme v osobním vlastnictví. Co je pro nás lepší?
1. Když odkoupíme byt do osobního vlastnictví a prodáme jej v osobním vlastnictví. Co z toho pro nás plyne - jakou daň a v jaké výši budeme muset zaplatit. Veškeré finance získané prodejem bytu, určitě použijeme na koupi bytu většího
nebo 2. Když byt neodkoupíme a "prodáme členská práva k družstvevnímu bytu"
Tenhle dotaz do téhle diskuze asi nepatři, ale nemohl by mi někdo poradit alespoň kam nebo na koho se obrátit v této problematice? Jistě chápete, že budeme potřebovat každou korunu (já jsem na MD a manžel zaměstnanec), takže nám jde o to, co je pro nás finančně výhodnější.
Děkuji všem za radu