Daň při prodeji bytu

• (neregistrovaný)

15. 8. 2008 22:18

Dobrý den! Bydlíme v družstevním bytě a plánujeme koupi bytu většího. Byt nemáme v osobním vlastnictví. Co je pro nás lepší?
    1. Když odkoupíme byt do osobního vlastnictví a prodáme jej v osobním vlastnictví. Co z toho pro nás plyne - jakou daň a v jaké výši budeme muset zaplatit. Veškeré finance získané prodejem bytu, určitě použijeme na koupi bytu většího
    nebo 2. Když byt neodkoupíme a "prodáme členská práva k družstvevnímu bytu"
    Tenhle dotaz do téhle diskuze asi nepatři, ale nemohl by mi někdo poradit alespoň kam nebo na koho se obrátit v této problematice? Jistě chápete, že budeme potřebovat každou korunu (já jsem na MD a manžel zaměstnanec), takže nám jde o to, co je pro nás finančně výhodnější.
    Děkuji všem za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2008 22:54

stařena (neregistrovaný)

Re: daň při prodeji bytu
      Doporučila bych Vám tento dotaz adresovat do bezplatné právní poradny-nemovitosti eventuelně si projet podobné dotazy a odpovědi tamtéž.
      Poradna je na: www.pravnik.cz

• 16. 8. 2008 9:14

Lucie (neregistrovaný)

No ale když byt odkoupíte a inhed prodáte, nesplníte podmínku ( myslím že je tam 2 roky bydlení ) a budete muset rozdíl danit 15% jako daň z příjmů. S prodejem členských práv tedy opravdu nevím jak to je. Lucie

• 16. 8. 2008 9:39

Pavel (neregistrovaný)

Přečtěte si § 4/1/a a § 4/1/r ZDP a pak se ptejte, neuvedla jste některé důležité údaje :-))

Při převodu bytu ve vlastnictví musíte platit daň z převodu nemovitosti, při převodu členských práv a povinností podle § 230 ObchZ ji neplatíte.

Na druhé straně mají byty ve vlastnictví na trhu vyšší cenu (lze na ně získat např. hypotéku). A tak záleží i na představě kupujícího, jaký byt hledá.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).