Re: Zaokrouhlení vypočítaného dph v prax
Jestli jsem dobře pochopila Pokyn Ministerstva financí, tak v případě bezhotovostního styku se nemění nic, takže fa vystavená na úhradu převodem bude nadále tak,jak máte uvedeno zaokrouhlení ve směrnici / na haléře nebo desetníky/
U plateb hotově vypočítáte DPH z celkové částky a zaokrouhlíte na celé koruny matematicky.
Pokud zadáváte do dokladu částku bez DPH a dopočítáváte DPH a cenu celkem, tak se také DPH zaokrouhluje matematicky na celé koruny.
Ano, děkuji za vyčerpávající informaci. Takže u vydaných faktur třeba na dobírku placených přes účet to bude po staru.
A u všech pokladních dokladů placených v hotovosti i u prodejek se dph zaokrouhlí na dph nahoru. Myslím si to dobře?
Ještě jednou Vám děkuji za odpověď.
P.
Dle vyjádření několika daňových poradců je tento pokyn neproveditelný, odporuje si (já jsem v tom sdělení napočítal osm vět, které si vzájemně odporují téměř každá s každou - Ing. Miroslav Michálek) nebo (dále v zákoně nenacházím nikde to, že pro hotovostní platby se daň zaokrouhluje jinak než u bezhotovostních plateb Ing Tomáš Hajdušek) a takto bych mohla pokračovat takže závěr zní - pokynem se zařídit protože to nejde
ano, jsem také toho názoru. Proč dph jinak zaokrouhlovat v pokladně a jinak ve fakturách. Programátoři mi tvrdili, že dph ostane tak, jak je. Jenom se bude zaokrouhlovat celková částka na dokladu na kč nahoru. O žádném zaokrouhlení dph na kč nahoru neví.
sleduju tyto diskuze (už je jich tu požehnaně) a i když DPH neřeším, tak jsem si ten pokyn přečetla a taky mi to přišlo nesmyslné, to by pak u jednoho rohlíku za 2 Kč nebylo DPH žádné a jak by to všechny obchody řešily si nedovedu představit. Když rušii desetníky a dvacetníky, tak se to taky takhle nedělalo, takže to, kde na takovou blbost přišli je mi záhadou. Uvidíme, co se s tím pokynem stane 1.9.
>>>>>>Dobrý večer,
>>>>>>váhám, jak to bude v programu počítat od 1.9. 2008 to
>>>>>>vypočtené dph koeficientem.
>>>>>>Když budu mít dph na pokladním dokladě počítaného z
>>>>>>částky vč. dph - mohu to nechat ještě zaokrouhlené
>>>>>>nebo
>>>>>>to musí být na koruny nahoru?
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za radu, P.
>>>>>>
>>>>>
>>>>>Jestli jsem dobře pochopila Pokyn Ministerstva
>>>>>financí, tak v případě bezhotovostního styku se
>>>>>nemění
>>>>>nic,
>>>>>takže fa vystavená na úhradu převodem bude nadále
>>>>>tak,jak máte uvedeno zaokrouhlení ve směrnici / na
>>>>>haléře
>>>>>nebo desetníky/
>>>>>U plateb hotově vypočítáte DPH z celkové částky a
>>>>>zaokrouhlíte na celé koruny matematicky.
>>>>>Pokud zadáváte do dokladu částku bez DPH a
>>>>>dopočítáváte DPH a cenu celkem, tak se také DPH
>>>>>zaokrouhluje
>>>>>matematicky na celé koruny.
>>>>
>>>>Dle vyjádření několika daňových poradců je tento
>>>>pokyn
>>>>neproveditelný, odporuje si (já jsem v tom sdělení
>>>>napočítal osm vět, které si vzájemně odporují téměř
>>>>každá
>>>>s každou - Ing. Miroslav Michálek) nebo (dále v
>>>>zákoně
>>>>nenacházím nikde to, že pro hotovostní platby se daň
>>>>zaokrouhluje jinak než u bezhotovostních plateb Ing
>>>>Tomáš Hajdušek) a takto bych mohla pokračovat takže
>>>>závěr
>>>>zní - pokynem se zařídit protože to nejde
>>>Omlouvám se - pokynem se neřídit
>>
>>Ano, pochopila jsem. Takže se neřídit. Dph nechat
>>tak,
>>jak je postaru. A zaokrouhlit jen celkovou částku v
>>pokladně. Takto bych to udělala já.
>Jsem ráda, že v tom nejsem sama, měla jsem z toho velkou hlavu , je to velmi složité při montážích, kdy se vystavují daň.doklady přímo u zákazníka něco takového přepočítávat z celkové částky atd.
Zaokrouhlení dph od 1.1.2009
Já bych se od 1.9.2008 řídil zákonem č. 302/2008 Sb., který je účinný až od 1.1.2009, ale je o něco lepší než citovaný nezávazný pokyn sepsaný nějakým laikem:
88. V § 28 odst. 2 písmeno l) zní:
"l)
výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.".
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 8. 2008 19:51
Dobrý večer,
váhám, jak to bude v programu počítat od 1.9. 2008 to vypočtené dph koeficientem.
Když budu mít dph na pokladním dokladě počítaného z částky vč. dph - mohu to nechat ještě zaokrouhlené nebo to musí být na koruny nahoru?
Děkuji za radu, P.