Re: Od kdy výpovědní doba?
ano, výpovědní doba začíná od 1. dne násl. měsíce, tj. 1.10.2008, PP by tedy skončil 30.11.2008. Můžete se také dohodnout na ukončení PP k 8.9., pak ale trvejte na uvedení důvodu dohody, tj. nadbytečnost a úhradě odstupného (bez toho důvodu byste neměla nárok na odstupné a kdyby Vám jej přece dali, třeba formou odměny apod. tak byste z něj platila SP a ZP, přičemž z odstupného dle zákona se SP a ZP neplatí).
Děkuji za odpověď. Zeptám se na Váš názor,mám odejít dohodou k 8.9. nebo výpovědí-chci co nejdříve otěhotnět,samozřejmě přemýšlím,co by pro mě bylo nejvýhodnější. Jestliže skončím k 8.9. a budu pak na ÚP nebo jen na RD do čtyř let a otěhotním,budu brát pouze rodičák nebo nějakou minimální podporu(po porodu budu mít vlastně na výběr pouze čtyřletou variantu). Když skončím výpovědí a podaří se mi otěhotnět ještě ve výpovědní době,budu v ochranné době ještě půl roku-nemocenskou mi tedy platí zaměstnavatel?
Ano, pokud skončí PP v době Vašeho těhotenství, platí pro Vás půlroční ochranná lhůta, během ní bude nemocenskou vyplácet zaměstnavatel.
Jestli dohodu či výpověď, záleží na Vás, zda chcete ty téměř 3 měsíce pracovat. Z hlediska plánovaného těhotenství by pro Vás byla výhodnější ta výpověď (i finančně, budete mít plat za 3 měsíce + odstupné, při dohodě jen odstupné)
Ano, pokud Váš pracovní poměr skončí v den, ve kterém již budete těhotná, budete mít ochrannou lhůtu 6 měsíců. To znamená, že pokud v této době onemocníte, budete mít nemocenskou hrazenou na základě toho skončeného zaměstnání a pokud i v této době stihnete nastoupit na mateřskou (a na mateřskou byste měla nastoupit 6 týdnů před porodem), pak budete mít hrazené i mateské dávky. Pokud by měl být nástup na mateřskou až po ochranné lhůtě, pak stačí kdykoli v ochranné lhůtě omarodit a marodit až do dne přede dnem nástupu na MD. Pak také náleží mateřské dávky, i když ten nástup na MD je vlastně až po ochranné lhůtě. Nezapomeňte ale, že pokud budete trvat na výpovědi a výpovědní době, pak zaměstnavatel může trvat na tom, abyste docházela do práce, i kdyby pro Vás třeba žádnou neměl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 8. 2008 9:33
Dobrý den,7.9.2008 budou mému dítěti 3 roky a já dostanu k 8.9.2008 výpověď pro nadbytečnost. Mám na výběr,buď mi skončí PP dohodou a odejdu hned nebo výpovědí s 2 měs. výpovědní dobou. Chci se zeptat-od kdy začíná výpovědní doba-od prvního dne následujícího měsíce (tedy 1.10.) nebo 8.9.2008?