Re: Zálohy na daň po SZM
Vaše příjmy byly pouze ze živnosti a tak máte povinnost platit zálohy, bohužel. Můžete ale požádat správce daně o stanovení záloh jinak dle ZSDaP § 67 odst. 5 se zdůvodněním, že výše daně byla v důsledku SZM a z toho celkem činily příjmy dle § 6 YYY a § 7 XXX. Jelikož více než 50 % příjmů uplatněných ve SZM byla dle § 6, žádáte o placení záloh jinak.
§ 67 odst. 5 ZSDaP:
V odůvodněných případech může správce daně stanovit zálohy jinak, popřípadě zrušit povinnost daň zálohovat, a to i za celé zdaňovací období. Novým daňovým subjektům může správce daně na základě jejich žádosti nebo z moci úřední stanovit zálohy s přihlédnutím k očekávané daňové povinnosti. Proti těmto rozhodnutím lze podat odvolání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 8. 2008 12:42
Dobrý den, přišlo mi rozhodnutí z FÚ na úhradu záloh na daň z příjmů za rok 2007. Podávali jsme SZM, já jsem měla minimální výdělek ze živnosti, potom rodičák, většina příjmů byly od manžela ze závislé činnosti. Daň mi vyšla nad 30 tisíc. Myslela jsem si, že zálohy platit nebudu, když je většina příjmů ze závislé činnosti (90%), sice od manžela, ale i tak jsem měla dojem, že platí §38a odstavec 5.
Poradíte mi? Mám podat odvolání s tím, že se odvolám na ten §38 a odst. 5, že zálohy platit nemám, nebo mám ještě teď podat žádost na placení záloh jinak, což jsem neudělala.
Předem moc děkuji za radu.