Re: Jak účtovat "vzorek pro zákazníka" ?
Nevím, jaký používáte software, ale já bych vystavila např. v interních dokladech doklad s kontací 343/504 (nebo -504/-343), kterým bych na výstupu "vrátila" DPH (z ceny za 2 litry kapaliny), protože zasílání vzorníků nebo zkušebních vzorků bez úplaty, u kterých byl na vstupu uplatněn odpočet daně, je zdanitelným plněním a DPH na výstupu je nutné uplatnit. Pokud vedete daňovou evidenci, měla by být v interních dokladech předkontace "příjmy zvyšující základ daně".
To teda nevím a kde máte sklad? ¨Především musíte tyto vzorky vyskladnit a přikláním se spíše k 548 nebo 543 (pokud je to dar) ale spíše jako vzorek takže 548/132, kdy 548 je nedaňová, ale DPH tam nedostanete, protože zboží je v nákupních cenách - neseděl by Vám sklad, sledujte další názory, kdo s tím má zkušenosti. Zd.
... takže
1) 504 nebo 132 - když v průběhu roku účtuji nákup na 504 a sklad 132 řeším až v rámci inventury na konci roku, tak bych toto účtovala na 504
2) nevím, proč by mi neseděl sklad, když vlastně přeúčtuji nákupní cenu z 504 na 548-N (nebo jakýkoliv jiný podobný nákladový účet)
3)
* dle české zákona ..... je nutné DPH uplatnit
* dle 6. směrnice ....... toto plnění není předmětem daně
Tak si vyberte - v praxi prý existují rozpory u správce daně ve výkladu ohledně závaznosti správců k této směrnici.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 8. 2008 17:18
Prosím zkušené o radu. Majitel firmy během jednání o získání zákazníka využil příležitosti a předal mu 2litry průmyslové kapaliny na odzkoušení ve stroji. Zákazník přijal a zřejmě uzavřeme obchod, ale ty původní 2 litry mu nebudeme účtovat. Mám tedy výdejku ze skladu na 2litry kapaliny, ale jak to bude dál? Mám nějakým způsobem vystavit fakturu s 0 cenou? A co DPH? Ještě jsem se nesetkala s tím, že by někdo někomu jen tak něco "daroval" ze skladu. Jak se s tím účetně vypořádat? Děkuji všem za rady, případně kde najdu bližší info.