Re: MD+částečný úvazek, ŘD a Rodič.D-Jiř
Dobrý den.v Listopadu budu ve stejné situaci jako vy. toto jsem zjistila
1/na PPM nemůžete pracovat na HP a jako účetní. Můžete pouze pracovat na DPP, a to i u stejného zamětnavatele ale ne jako účetní. Musí to být jiný druh práce, protože PPM vám jde z vašeho nynějsího prac.poměru.
2/ u RP můžete pracovat i na HPP pokud máte zajištěno hlídání. výdělek je neomezený. Já to budu řešit tak, že uděláme změnu smlouvy- zkrácený prac. úvazek.Co se týče dovolené tak to ještě zjištěné nemám.
ale určo se ještě někdo ozve
Iveto moc děkuji, jsem zvědavá na tu řádnou dovolenou. A nejsou nějaké změny v tom, když si tedy pak dám zkrácený úvazek a přijdu opět např. za 1,5 roku do jiného stavu, jak se bude počítat průměr na další PPM?
A ještě nemáte nějaký odkaz na čerpání rodičovského příspěvku? Do kdy říct, jestli budete na 2,3 nebo 4 roky doma?
Opravím Ivetu: Na PPM nemusíte pracovat jen na DPP, můžete klidně uzavřít další pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti, a to i u téhož zaměstnavatele, jen to nesmí být na tentýž druh práce, jako máte v pracovním poměru, ze kterého pobíráte mateřskou. Podmínka totiž zní: nepracovat v tom pracovním vztahu, na základě kterého pobíráte mateřské dávky. Pokud uazvřete jiný prac. vztah - třeba další prac. poměr, klidně v něm můžete pracovat a přitom v tom původním prac. poměru budete pobírat mateřskou. Takže musíte vymyslet nějaký jiný druh pracovního zařazení. Dovolenou, která se bude vztahovat k tomu prvnímu prac. poměru, ve kterém budete na mateřské, si můžete vyčerpat po skončení mateřské. K tomu druhému prac.právnímu vztahu se bude vztahovat jiná dovolená. Prostě každý prac. vztah se posuzuje zvlášť. Akorát v měsíci, kdy si budete vybírat po MD dovolenou a zároveň v něm budete mít ten druhý prac. vztah, musí být obě částky daněné dohromady.
V tom prvním pracovním poměru, až Vám skončí mateřská dovolená, případně až si z něho vyčerpáte řádnou dovolenou, která se k němu vztahuje, pak nastoupíte na rodičovskou dovolenou (mateřská dov., rodič. dov, řádná dov - to jsou názvy volna u zaměstnavatele). A nadále můžete pracovat v tom druhém prac. vztahu. Nebo ten druhý prac. vztah ukončíte, na rodičovskou nenastoupíte a vrátíte se do práce do toho prvního. To už bude na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 8. 2008 9:54
Dobrý den,
předem se omlouvám za zkratky v názvu. Mzdové jistě pochopí.
Prosím Vás a možná před. paní Jiřku o pomoc. V prosinci budu nastupovat na mateřskou d. Pracuji jako účetní a chtěla bych částečně pracovat dál.Šéfová je tomu také nakloněna.
1)Ale jak to udělat, abych mohla pobírat PPM. Zvolit kratší úvazek nebo dohodu? A co vymezení druhu práce?
2) Mám hodně dovolené, kterou nestihnu vybrat+r.2009 a chtěla jsem si ji po půl roce mateřské vybrat. Ale když budu pracovat? Jde to nějak?A pak nastoupit rodičovskou dovolenou? A od kdy bych si tedy měla zažádat o rodičovský příspěvek?Před ukončením MD?
Částečně bych pracovala z domu a částečně v práci, hlídal by manžel, který také občas může pracovat z domu..
Moc Vám děkuji, chceme to vyřešit co nejdříve