Re: Přeprava z hlediska DPH
Dobrý den, máte pravdu, že to bude bez DPH, důvodem však není to, že přeprava byla mimo ČR, tato přeprava se považuje za službu vázanou na dovoz a je v souladu s ustanovením § 69 ZDPH osvobozena. Druhý český subjekt, kterému ji fakturujete je povinen ji zahrnout do základu pro výpočet DPH při dovozu zboží v tom státě, kde bude zboží propuštěno do volného oběhu a vznikne mu tím i povinnost přiznat daň. Pokud byste přepravu zdanili českou daní, došlo by vlastně ke dvojímu zdanění.
---
Sice je to přeprava vázaná na dovoz, ale jak píše tazatelka s místem plnění mimo ČR, takže při fakturaci bych neuváděla odkaz na §69 ale uvedla bych, že je to "přeprava s místem plnění mimo ČR". Je totiž vlastně osvobozena dle místních zákonů státu, přes které je realizována. Českého území se nijak nedotýká, tudíž odkaz na osvobození dle zák. ČR je zbytečný.
To Vás tedy vyvedu z omylu, "Dovoz" je v ZDPH definován jako vstup zboží ze 3. země na území evropského společenství - nikoli na uzemí ČR. To, že přeprava nevede přes území ČR je pro českou firmu tuto přepravu zajišťující naprosto irelevantní a nepodstatné, protože jí český zákon říká, že přeprava při dovozu tj. vstupu zboží do EU ze 3. země je osvobozena - a to právě dle § 69. Pokud by takovou přepravu uskutečnil např. Slovák, osvobodil by podle svého zákona.
Kde bude vypořádána daňová povinnost - tedy, kde bude zboží propuštěno do celního režimu, který znamená i daň. povinnost je vedlejší a nic to na osvobození nemění. Přeprava při vývozu a dovozu má právě proto spec.ustanovení v zákoně, zde se nezjišťuje místo plnění.
Nutnost uvádění důvod osvobození jsem v odpovědi neuváděl, ze ZDPH nevyplývá, zde totiž nejde o plnění s místem plnění mimo Ř, ale zkrátka o "osvobozené plnění". Naopak psát na fakturu, že jde o přepravu mimo ČR zcela nad rámec zákona - tedy zbytečné.
Beru to, že účený z nebe nespadl a názory se mohou různit, ale pokud se snažíte opravovat odpovědi ostatních, je třeba se v problematice dobře orientovat.
Marek
----
Asi Vás překvapím, ale nijak jste mně nepoučil ani nepřesvědčil.
Toto fórum se jmenuje "diskuse" tak si podiskutujem, a nebudem se obviňovat z nedostatku vědomostí, že ano.
Nevím kde jste přišel na to, že se v případě takovýchto služeb nezkoumá místo plnění - takovou vyjímku jsem v zákoně nikde nenašla.
Místem plnění u přepravy je dle 10/2 je místo, kde se přeprava uskutečňuje - v tomto případě to není to v ČR.
Přeprava z Číny do Velké Británie není prováděna ani z části na území ČR, proto nemůže být osvobozena dle ČR zákona, který se týká služeb s místem plnění v tuzemsku.
Co se týče uvádění odkazu na faktuře, že se jedná o dodání z místem plnění mimo tuzemsko - samozřejmě taková formulace je na rámec - ale rozhodně není zavádějící. V každém případě musí být uveden §10/2 dle kterého je toto plnění mimo tuzemsko (to jsem pravda ve své opdovědi opomenula napsat).
Hezký den, Barbara
OK, Barbaro nechci Vás poučovat, ale zkusím Vás přesvědčit, uvidíme, zda budete trdošíjně setrvávat v omylu, jen proto, že je Váš omyl. Vaše argumentace se od základu opírá chybnou interpretaci ustanovení týkající se přepravy.
Ve Vašem případě jde o nepochopení ustanovení § 10/2, v tomto ustanovení se řeší přeprava zboží v tuzemsku, přeprava zboží z tuzemska do JČS a přeprava zboží z JČS do tuzemska. Rozeberme si to větu po větě:
Místem plnění u přepravy zboží je území, kde se přeprava uskutečňuje - bez ohledu na osobu, pro kterou je přeprava uskuteňována. Tato právní úprava se týká tuzemské přepravy a protože MP je tuzemsko, uplatní plátce, který přepravu uskutečňuje daň na výstupu, ať je objednatelem kdokoli. Dále právní úprava říká, že u přepravy zboží mězi ČS je MP místo, kde se přeprava začíná uskutečňovat. Dále nám právní úprava říká, že jeli objednatelem přepravy ORD v JČS, považuje se za MP sídlo objednatele. Jinými slovy, náš zákon dle § 10/2 zdaňuje přepravu v tuzemsku a řeší situace při přepravě z a do JČS vůči tuzemsku. O 3.zemích se zde nehovoří.
Přeprava z Číny do VB je přepravou vázanou na dovoz a ustanovení § 10/2 se jí netýká - naopak, tuto situaci řeší zmíněný § 69, který přepravu vázanou na dovoz do EU kompletně osvobozuje. Pokud mi nevěříte, zkuste si to ověřit z nezávislého zdroje.
Zamyslete se nad tím a pochopíte, jak si odporujete, přeprava zboží zahájená v Číně nemůže být předmětem daně dle § 10/2 a ani nemůže být plněním s místem plnění mimo ČR dle zmíněného ustanovení.
Mohu vřele doporučit literaturu od JUDr. Galočíka, to jeden z mála lidí, kteří to umějí velmi logicky vysvětlit.
Podrobněji už to nemohu vysvětlit. Budu rád, když se k tomu ještě ozvete.
Zdraví Marek
Dobrý den pane Marku,
děkuji za vysvětlení, ale bohužel nemůžu souhlasit s Vaší interpretací §10/2. V tomto odstavci jak už jsem uvedla, není nikde uvedeno, že se týká pouze přeprav tuzemských. Podle tohoto odstavce se pouze určuje místo plnění u přeprav bez ohledu na to jo jaký druh se jedná.
Zaslala jsem Vám obšírnější odpověď na Váš e-mai . B.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 8. 2008 15:05
Dobrý den, potřebuji se jen ujistit, zda uvažuji správně. Zajišťujeme přepravu z Číny do Velké Británie, fakturujeme české firmě. Podle mě bude fakturace bez DPH a ani se neobjeví v daň. přinání DPH, protože se uskutečnila mimo území ČR. Je to tak !? Děkuji