Re: zaplaceno víc než je faktura
Nevím, jak je to v účtu Tichý, ale zcela jasně to zaúčtujte - poslední fakturu ve výši jaká je a přeplatky, které se odečítají tak úplně stejně - avšak mínusem do výdajů tzn. přesně stějně jako jste účtoval duplicitní platbu - tak to samé proveďte mínusovým zápisem.
Nevím, jak jste zaevidoval v DE částky, které jste zaplatil navíc v 1. a 2 faktuře - předopkládám že jako DAŃOVÝ výdaj, tudíž nyní udělejte to samé, ovšem s minusovým znaménkem, tím se platba vyruší a zůstane z duplicitních plateb faktická 0.
Takže při 3 faktuře zaúčtujete - do daňových výdajů částku hodnoty třetí faktury např. 1000,- Kč, a zároveň stejným způsobem i přeplatek z minulých faktur tzn. např. -900,- Kč a -1050,- Kč, takže se dostanete vlastně do plusové částky (1000-900-1050 = 950,- Kč.) tzn. že z uvedeného příkladu jste nezaplatil na 3 fakturu ani korunu a naopak Vám bylo vráceno na účet 950,-Kč, což budete mít zaúčtováno v daňových nákladech, které vám celkově budou "sedět" na přijaté faktury přesně.
No já se právě ptám jak zaevidovat ty platby navíc. Daňový doklad je na nižší částku, na výpise je vyšší částka. A já abych to ještě vylepšil tak ta částka, kterou jsem zaplatil navíc - to byly služby třetích stran (vzal jsem částku k proplacení a k tomu jsem přičetl služby třetích stran). Protože služby třetích stran vždy dávám jako nedaňový výdaj, tak i ten přeplatek chci evidovat jako nedaňový výdaj. V té 3. faktuře mi O2 přeplatky z 1. a 2. faktury odečítá od konečné částky k proplacení. (mám zaplatit nižší částku).
O2 mi nic nebude vracet na účet.
Teď jsem se do toho pěkně zamotal. Příklad:
1. faktura - částka k zaplacení 1000 (z toho 800 telef. + 200 sl.tř.stran)
zaplaceno 1200
(těch 200 jsem zaplatil 2x - služby třetích stran)
Takže zaeviduji 400 nedaňový výdaj
2. faktura - úplně stejná chyba
takže jsem se dostal na přeplatk 400
3. faktura - k zaplacení 1000 minus 400 = celkem k proplacení 600
tak a teď už nevím
Omlouvám se za pozdní odpověď, ale včera jsem se již nedívala, takže nyní když máte poslední fakturu na 1000,- Kč, tak ji zaúčtujete jako daňový náklad celou!!!! a těch 400,- Kč provedete zápis mínusem do nedaňových nákladů (neboť mínus ve výdajích je kladná částka!!!!) takže nedaňové výdaje budete mít zcela správně po této opravě, zkuste si to třeba jen nakreslit a pak sečíst, abyste si to představil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 8. 2008 11:13
Povedl se mi pěkný kousek.
Zaplatil jsem O2 vyšší částku než byla na faktuře.
Dokonce jsem to provedl 2x (za 2 měsíce). V poslední faktuře mi O2 tento přeplatek odečítá. Vedu DE. Nějak nevím jak to mám zaevidovat (používám účto Tichý). Můžete mě prosím nakopnout?
Díky a hezký den