Re: FO,soukr.auto na jmeno FO a náhrady?
Je to tak, jak píšete. Pokud nemáte auto v OM, tak nemůžete dát do výdajů doklady od PHM, doklady od oprav a udržování apod. Uplatníte amortizaci + vypočtenou spotřebu PHM, kterou se OSVČ za rok 2008 dozví až začátkem roku 2009 (musíte si vést knihu jízd, ze které bude patrné, kolik km jste najela služebně a z toho vypočítáte amortizace + náhradu PHM). Silniční daň budete platit jen za ty měsíce, kdy jste auto používala k podnikatelským účelům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 8. 2008 20:53
Dobrý večer,
někde jsem se dočetla něco,co mi připadá jako hloupost,ale už o tom přemýšlím a tak se ptám:
FO používá své soukr.auto ,které je v TP na jeho jméno,ale není v majetku firmy a vede DE,k podnikání.
Jaké výdaje dá do nákladů?
Můj názor: optřebení za 1km = 4,10kč + vypočtenou spotřebu PHM,kdy cenu PHM mohu použít až dle pokynů v r.2009 na rok 2008.
Nemohu si dát přímé dokldady o zaplacení PHM ani jiné náklady spojené s provozem vozidla.
Může mi Někdo tento názor potvrdit nebo vyvrátit a potom proč je to jinak?
Mimochodem jsem si někde přečetla,že pokud je podnikatel a své auto,kde je napsaný sám jako majitel,chce použít pro podnikání,pak dává přímé náklady dle dokladů.ale to je to vo se mi nezdá.
Děkuji Dana