Re: dobropis nebo vrubopis
---
Jestli správně chápu - chcete si sami vydobropisovat původní daňový doklad k přijaté platbě ? Nejsem si jistá, jesti můžete něco takového vystavit, spíše bych řekla, že ne, přečtěte si např.odstavec 1 §43 - "plátce, který uskutečnil původní zdanitelné plnění, je povinen vyhotovit pro plátce, pro kterého uskutečnil ..."
Ten doklad Vám má sloužit k jakému účelu?
Re: dobropis nebo vrubopis
Tuto situaci bych rozhodně neřešila takovýmto způsobem, jelikož by to nebyl doklad v souladu se zákonem o DPH.
§42/3" Plátce je povinen opravit výši daně, pokud dojdek vrácení platby..." K vrácení platby nedošlo takže Vám ani nemůže vystavit žádný doklad, když ji vrátit nechce :-)
Podkladem pro právníky by dle mého laického názoru měla být zaplacena záloha = pohledávka + smlova ve které se zavazuje k dodávce a ne nějaký doklad, který si vymyslíte.
Měla taky jsem případ, že jsem vystavila "vrubopis" na firmu za nedodané zboží ale jednalo se o obchod mimo EU - tedy bez vlivu na DPH ( tato společnost místo aby nám vystavila credit note po nás požadovala vyúčtování chybějícího množství).
Ale tohle se s Vašim případem nedá srovnávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 8. 2008 22:26
Dobrý večer,
mám problém jak nazvat a zaúčtovat následující doklad - v loňském roce jsme zaplatili zálohy na zboží, které nebylo dodáno. DPH bylo vyúčtováno. Nyní by firma, které byly zálohy zaplaceny měla peníze vrátit, bohužel to jde ale přes soud a já musím na požadovanou částku vystavit doklad. Mohu to nazvat dobropis nebo zálohová faktura? Nebo snad vrubopis, s tím ale nemám zkušenosti. Díky za odpověď v pozdní noci.