Re: Zdravotní pojištění
Já myslela, že když mám i to mladší dítě do 7 let, tak za mě bude plátcem stát. To tak není? A pak když jsou dnes možné 3 varianty rodičovského příspěveku, a já bych si vybrala pobírat jen ten do 2 let věku dítěte, ale v zaměstnání bych požádla o rodičovsokou do 3 let věku dítěte, tak to ten třetí rok také za mě neplatí zdravotní?
Je to tak. Po dobu rodičovské dovolené jste byla státem pojištěna z titulu "na rodičovské dovolené" (tak je to i dnes, kdy si vybere variantu rod. příspěvku do 2 let, ale na rodičovské je 3 roky - po dobu rodičovské je pojištěna státem). Po 3. narozeninách dítěte skončila rodičovská, ale protože jste pobírala rodičovský příspěvek, byla jste pojištěna z titulu "pobírající rodičovský příspěvek". Abyste mohla být pojištěna z titulu "celodenně a řádně pečující o 1 dítě do 7 nebo o 2 děti do 15 let", musela by být splněna podmínka, že předškolní dítě navštěvuje školku max. 4 h denně a školní dítě po dobu vyučování. Kdybyste dávala nadále dítě do školky jen na 4 h denně, tak byste do 4 let zároveň ještě pobírala ten rod. příspěvek a po 4. narozeninách, až už na příspěvek není nárok, byste byla pojištěna právě z toho titulu "osoba pečující celodenně a řádně...". Když dáte dítě do školky na 6 hodin, tak nejenže není nárok na rodičovský příspěvek, ale ani nesplníte tu podmínku pro celodenní péči. Pokud byste v takové situaci měla např. ještě další 2 školní děti, které by byly ve škole jen po dobu vyučování, pak byste tu podmínku splňovala, i kdyby to nejmladší bylo ve školce celý den.
oni Vás odhlásí (ti, co Vám vypláceli rodič. příspěvek) a Vy jste povinna nahlásit zam-teli, že již rodič. příspěvek nepobíráte (tudíž nejste v kateg., za kterou je plátcem ZP stát) a také byste tuto skutečnost měla nahlásit ZP (do 8 kal. dnů jste povinna hlásit každou podstatnou změnu - a toto je velmi zásadní změna)
pokud byste to nechala - narůstal by dluh, který byste musela uhradit (včetně příp. penále), příp. by Vám byla nařízena exekuce
>>
>>>
>>>dítě po dobu vyučování. Kdybyste dávala nadále dítě
>>>do
>>>školky jen na 4 h denně, tak byste do 4 let zároveň
>>>ještě pobírala ten rod. příspěvek a po 4.
>>>narozeninách,
>>>až už na příspěvek není nárok, byste byla pojištěna
>>>právě z toho titulu "osoba pečující celodenně a
>>>řádně...". Když dáte dítě do školky na 6 hodin, tak
>>>nejenže
>>>není nárok na rodičovský příspěvek, ale ani nesplníte
>>>tu
>>>podmínku pro celodenní péči. Pokud byste v takové
>>>situaci měla např. ještě další 2 školní děti, které
>>>by
>>>byly ve škole jen po dobu vyučování, pak byste tu
>>>podmínku splňovala, i kdyby to nejmladší bylo ve
>>>školce celý
>>>den.
>>Ještě, to za mě zaměstnavatel bude platit zdr.poj.a
>>já
>>mu budu peníze dávat? A jak se to zdr.poj.dozví, že
>>už
>>nejsem pojištěncem státu?
>
>oni Vás odhlásí (ti, co Vám vypláceli rodič.
>příspěvek) a Vy jste povinna nahlásit zam-teli, že již rodič.
>příspěvek nepobíráte (tudíž nejste v kateg., za kterou
>je plátcem ZP stát) a také byste tuto skutečnost měla
>nahlásit ZP (do 8 kal. dnů jste povinna hlásit každou
>podstatnou změnu - a toto je velmi zásadní změna)
>pokud byste to nechala - narůstal by dluh, který byste
>musela uhradit (včetně příp. penále), příp. by Vám
>byla nařízena exekuce
samozřejmě, že zam-tel Vás také bude muset odhlásit na ZP z kateg., za kterou je plátcem ZP stát
nebo budete muset nastoupit do práce, podnikat apod. - kde bude ZP sráženo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2008 12:10
Mám u zaměstnavatele povoleno neplacené volno do 4 let věku druhého dítěte. Nyní jsem zrušila na sociálce výplatu rodičovského příspěvku, protože budu dávat dítě na 6 hodin do školky. Kdo za mě bude platit zdravotní pojištění?