Re: Neplacené volno místo RD
Na neplaceném volnu je vedena "protože to prý zblbla účetní", dítěti budou 3 roky 17.11.2008. Jestli napsala žádost o rodičovskou to netuším, ale i kdyby ne tak by přeci musela zařádat o to neplacené volno, jinak by měla absenci. Přijde mi to celé jako pěknej podraz od zaměstnavatele!
já přemýšlím, na co to má vliv - pokud doložila, že pobírá rodič. příspěvek, tak i z neplac. volna se ZP nesráží, z rodič. dovolené také ne (takže tam by dluh být neměl), na ELDP bude tato doba vykřížkovaná, ať se jedná o neplac. volno nebo o rodič. dovolenou - pokud neměla v měsíci žádný příjem
pokud nastoupí zpět do práce a bude z nějakého důvodu potřeba určit dobu na DVZ (např. pro nemoc. dávky, další PPM apod.) - neplac. volno i rodič. dovolená - to je oboje vyloučená doba
možná to má vliv na nějaké výhody, které dává zam-tel (to nevím - třeba jsou ženy na rodič. dovolené zvýhodněny, že na to mají nárok, kdežto ten, kdo je na neplac. volnu, nikoliv)
za rodič. dovolenou, neplac. volno - není nárok na dovolenou
myslím, že až tak velký problém v tom nevidím (správně ale má být vedena na rodič. dovolené)
o neplac. volno (oficiálně) by mohla požádat až po 3.roce dítěte - ale s tím nemusí zam-tel souhlasit
až půjde do důchodu, tak rodným listem dítěte může doložit dobu péče (pokud by z nějakého důvodu jí to tam chybělo)
ale můžete si zažádat o výpis dob zaměstnání (Informativní osobní list důchodového pojištění) na ČSSZ v Praze (když si zažádáte příští rok touto dobou, tak byste měla mít jasno, jak je od zam-tele vedeno)
více o IOLDP na www.cssz.cz nebo jsou letáčky na každé OSSZ
Tak jsem v tom pěkně zamotaná, myslela jsem že když je zaměstnanec veden na neplaceném volnu musí si sám hradit ZP?
Šlo jí právě o to aby ho po ní někdo nepožadoval, zda bude stačit dojít na pojišťovnu a tuto chybu nahlásit a dodat doklad o rodičovské?
Navíc je nyní znovu těhotná takže zřejmě nemůže u zaměstnavatele uplatnit nárok na MD nebo ano když jí vede na tom neplaceném volnu?
>Tak jsem v tom pěkně zamotaná, myslela jsem že když je
>zaměstnanec veden na neplaceném volnu musí si sám
>hradit ZP?
to záleží na tom, zda je nebo není v kategorii, za kterou je plátcem ZP stát - pokud pobírá rodičovský příspěvek, je v kategorii, za kterou je plátcem ZP stát, takže z neplaceného volna se ZP nesráží (neplatí)
>Šlo jí právě o to aby ho po ní někdo nepožadoval, zda
>bude stačit dojít na pojišťovnu a tuto chybu nahlásit
>a dodat doklad o rodičovské?
ať dojde na svou ZP a doloží, že pobírá rodič. příspěvek a zeptá se při té příležitosti, jak je tam vedena - a ověří si, že NIC nedluží
>Navíc je nyní znovu těhotná takže zřejmě nemůže u
>zaměstnavatele uplatnit nárok na MD nebo ano když jí vede
>na tom neplaceném volnu?
pokud je zaměstnankyní, tak bude jí další PPM bude vyplácena - protože jde na další PPM do 4 let dítěte, tak se bude posuzovat 2 rozhodná období - nyní, před tímto PPM a DVZ, který měla při předchozí PPM. Který bude pro ni výhodnější, ten se použije (i bez žádosti zaměstnankyně)
jen jsem zapomněla napsat, že potvrzení o tom, že stále pobírá rodič. příspěvek, by měla doložit i zam-teli (není to povinnost, ale pokud je nějaký zádrhel mezi ní a zam-telem, pak je lepší to dodat)
původní dopis (kopii) o přiznání vyplácení rodič. příspěvku - předpokládám - zam-teli doložila
jde o to, aby ji zam-tel stále vedl jako osobu, za kterou je plátcem ZP stát (a potom se ve Vašem příp. žádné ZP nesráží, neodvádí) - raději si ověřte i přímo u zam-tele, že je to tak (jinak by musel vyřídit sám, tedy zam-tel, přímo se ZP)
každopádně by žádný dluh u ZP (tedy ani u zam-tele) mít neměla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 8. 2008 15:31
Dobrý den, prosím o radu. Kamarádka je 2,5 roku na RD nyní zjistila že je u zaměstnavatele vedená místo RD na neplaceném volnu. Co to znamená pro ni, a co pro toho zaměstanavatele? Kde všude to musí hlásit? Hrozí jí za to finanční postih?
Děkuji