Re: společná domácnost-sleva nadítě
Řešila bych čestné prohlášení obou, ale především asi nemá stanoveno výživné nebo nějaké jiné soudní rozhodnutí.
tady je hlavně problém v tom, že matka dítěte podepsala čestné prohlášení, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě (dle zákona platí do odvolání) pro zam-tele otce dítěte (tedy jejího druha), takže pokud napsali čestné prohlášení, že mají společnou domácnost, společně uhrazují náklady na domácnost, tak toto potvrzení má otec dítěte a matka nemohla na toto dítě daň.zvýhodnění uplatnit, když nastoupila do zaměstnání (takže matka uplatňuje neoprávněně -alespoň tak bych to já brala)
já každoročně požaduji potvrzení od druhého z rodičů, že daň.zvýhodnění na dítě/děti neuplatňuje (kolikrát se mi již stalo, že změnili zaměstnání, ač by to ze zákona hlásit měli, tak tak neučinili) - za pár měsíců se to dá srovnat, ale pokud je to za delší čas, tak je s tím větší problém (hlavně pro MÚ - opravy apod.) - i když vše může požadovat po zam-ci
také každoročně vyplňuji toto potvrzení zam-cům pro manžela/lku (druha/žku) - nějak je to u nás tak zavedené, že to MÚ požadují i v okolních firmách (sice zákon nevyžaduje každoroční potvrzení, ale protizákonné to také není - hlavně má MÚ jasno a kolikrát ušetřenou zbytečnou práci)
společná domácnost=jedna kasa, z níž jsou hrazeny potřeby všech
účastníků - každý může mít jiné bydliště.
Nelze řešit roč. zúčtováním, ale přepočítat pánovi zpětně daň, penále bude muset uhradit - je to jeho zavinění. - Potvrďte si na Prohlášení datem, kdy nastala změna a datem podpisu.
Proč pánovi? Účetní o něho přece měla čestné prohlášení od matky dítěte, že ona zvýhodnění neplatňuje. Takže pochybila matka, pokud své účetní tvrdila, že je samoživitelka (což není, protože dala čestné prohlášení, že žije s otcem dítěte) nebo pochybila její účetní, když si nevyžádala potvrzení od zaměstnavatele otce dítěte.
Ať zapomněl nebo chtěl zapomenout, účetní od matky dítěte měla po ní vyžadovat potvrzení o tom, že otec dítěte toto zvýhodnění neuplatňuje, pokud jí matka neřekla, že žije sama. A pokud jí řekla, že žije sama, proč předtím dala prohlášení, že s ním ve spol. domácnosti žije? A jak je to vlastně skutečně - žije s ním nebo ne?
v tomto případě pravděpodobně došlo k tomu, že otec dítěte pravděpodobně nahlásil změnu, že družka nastoupila do práce (nebo se o to začala zajímat sama MÚ, a zeptala se, zda už někde jeho družka nastoupila do zaměstnání)
a když se provalilo, že ano, tak chtěla potvrzení od zam-tele družky, že ona neuplatňuje, tak tím se na to přišlo, že matka dítěte uvedla nepravdu a neoprávněně pobírá daň.zvýhodnění na dítě ona a nebo uvedla družka pravdu, ale v tom případě zase nenahlásil druh změnu, že již nežije s družkou a s dítětem ve spol. domácnosti, tudíž pobíral neoprávněně daň. zvýhodnění on
každopádně je to chyba zaměstnanců - jedna MÚ bude muset dosrážet daň a pokud budou sankce z FÚ, tak je uplatní na tomto zaměstnanci, protože to zavinil/a on/a tím, že nenahlásil/a změnu (příp. uvedl/a vědomě chybné údaje)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 8. 2008 10:54
Dobrý den
mám problém a nevím si rady, tak moc prosím o radu někoho, kdo mi může dát odpověď.
Přítelkyně na mateřské dovolené (nezaměstnaná) žili s přítelem (nebyli nikdy oddáni, on to dítě ale uznal, že je jeho)ve společné domácnosti. Na občance však měli oba rozdílná místa trvalého pobytu. Pán nastoupil do zaměstnání v r.2006, kde předložil kopii rod.listu dítěte+ prohlášení, že přítelkyně (matka samoživitelka) neuplatňuje a začal u svého zaměstnavatele na něj uplatňovat slevu. Matka nastoupila do zaměstnání v roce 2008 k jinému zaměstnavateli, kde na toto dítě začla uplatňovat slevu. Pán tuto změnu zapomněl říci svému zaměstnavateli, takže ji po několik měsíců uplatňovali oba. Je mi jasné, že pokud byl problém jen v "několika měsících" dvojího uplatňování slev, pak by se to vyřešilo při ročním zůčtování u jednoho z partnerů, ale ta společná domácnost, to je pro mě problém. Co se společnou domácností rozumí? Stačí, když spolu žijí ve společné domácnosti nebo je to podmíněné i tím, že musí mít oba adresu společné domácnosti v občance? Prosím poraďte! Jsem bezradná...