Re: Ještě jednou úraz o přestávce-pracov
Včera tady p. Zdeněk psal:
"Při přestávce na jídlo, které je určena na 30 minut a není za ní hrazena mzda, se vzniklý úraz nezařazuje jako úraz pracovní. Při bezpečnostních přestávkách, které jsou placeny, se jedná o úraz pracovní. "
Jenže ono to není jednoznačné ani tak, ani tak. Na školení nám bylo řečeno, že i když přestávka není pracovní doba tak, jestliže např. pracovník si způsobí úraz na kuchyňce - je to pracovní úraz, ale jestliže v této době se prochází třeba na dvoře v areálu zaměstnavatele a zlomí si nohu - prac. úraz to není. Moc to nechápu, ale prý činnost spojená s jídlem, kterou zaměstnavatel v areálu umožní může být prac. úrazem, jiná nikoli. Takže zřejmě to bude případ od případu jiné pro naše právníky. Co by taky dělali, že ?
Jenže ono by to asi chtělo nějaký právní rozbor, protože jsem se dívala do Abecedy MÚ na str. 502:
Pracovním úrazem je nutno rozumět poškození zdraví zaměstnance nebo jeho smrt úrazem vzniklé při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Dále je vše rozebráno i s odkazy na zákony a §§.Ale tento problém jsem tam nenašla. Takže neplacená přestávka je plnění prac. úkolů nebo není?
Mám ZP s komentářem (k § 380) od JUDr. Jouzy. Tam se ale o přestávce nic nepíše. Ale je tam (pro zajímavost) tato věta:
Podobně se nejedná o PÚ, např. pokud zam-ec utrpí škok a ochrnutí části těla v důsledku svého rozčilení poté, co mu bylo oznámeno, že s ním zaměstnavatel rozvazuje PP.
Věřím tomu, že právní, který se snaží zbavit zaměstnavatele od povinnosti platit odškodné si najde argumentaci v tomto případě(myslím neplac.prac.přestávku) jistě. Máte pravdu v trom, že asi bude záležet na okolnostech případu - v areálu zaměstnavatele to bylo, důležité bude, jestli o té přestávce svačil a neodpočíval stylem hathajóga na hlavě.
§273 a zejména pak §274 ZP stanoví co se rozumí plněním pracovních úkolů a co je v přímé souvislosti. V přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů jsou mimo jiné i úkony obvyklé v době přestávky v práci na jídlo a oddych konané v objektu zaměstnavate.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2008 8:25
Může mi někdo napsat paragraf, kde je napsáno, že úraz, který se stane zaměstnanci o přestávce na jídlo a oddech, v areálu firmy, je posuzován jako pracovní. Všude je napsáno něco jiného, samé dohady a spekulace, nikde nemůžu najít, kde by to bylo přímo stanoveno. Děkuji.