Re: začínám - živnostenské oprávnění
Tyto další věci budete řešit až vám bude vydáno živn.oprávnění. To samo o sobě ještě nezakládá povinnost platrit zálohy. Až když zaghájíte činnost. Pak se musíte přihlásit na zdr.poj, soc. a FÚ. Toto však má za Vás vyřídit podle zákona od 1,8, 2006 Váš přísl.ŽÚ.
Takže jsem to pochopila dobře vyplním žádost-ohlášení formulář nebo jak tomu říkají na jakémkoli ŽÚ a ten to všude oznámí nebudu muset běhat po pojišťovnách,FÚ a sociálkách.Co výpis z rejstříků trestů už si to také mohou ověřit on-line?? Jak dlouho se na něj teď po novu čeká myslela jsem že je to vyřízené hned ten den on-line proto snad zřídili ty registry atd. Moc děkuji za rady.Když budu mít příjem 92 000 ročně z hl. poměru nemusím platit zálohy soc a zdr. ale až příští rok podle mých letošních příjmů z podnikání chápu to dobře.děkuji
Dobrý den,
takže popořádku.Teď jsem podstoupila úplně stejné kolečko, jaké Vás čeká.
Při zřízení ŽO :
Od 1.7.2008 je platný nový Živnostenský zákon, na ŽÚ funguje tzv.Centrální registr,Výpis z restříků trestů Vám vyřídí i přímo na ŽÚ on-line, nebo můžete využít místa s "Czechpointem", tzn. i určité pošty..vyzkoušela jsem, prošlo to, ale jelikož to bylo vzápětí po 1.7.2008 kdy byl Czechpoint spuštěn, trošku to zaskřípalo :-)
na ŽÚ s Vámi vyplní formulář k žádosti o určitou živnost, je možno v centrální žádsoti "upozornit" i přilehlé úřady tzn.OSSZ a FÚ, ale výslovně úřednicí na ŽÚ mi bylo řečeno, že je lepší, kdyý si tyto úřady obejdu osobně a vyřídím si to osobně.A i já si myslím, že je to lepší, protože se na místě můžete poptat, co Vás zajímá z hlediska plateb záloh atd.
Co se týká plateb záloh na OSSZ A ZP, pokud jste zaměstnanec a OSVČ bude jako vedlejší činnost, z titulu OSVČ nemusíte platit zálohy.zaměstnavatel Vám pak potvrdí na formulář z OSSZ, že výše vyměřovacího základu u zaměstnavatele činila min. 96 000 Kč, tj. dvanáctinásobek minimální mzdy platné v roce 2007, pro rok 2008 bude daná..
Ano, ale ne na jakémkoli, ale na Vašem příslušném ( tam kde máte trvalý pobyt). ŽÚ to může vyřídit,,až když ho o to požádáte až když činnost zahájíte.Podle toho, co píšete podstatné věci víte a odpadne Vám tzv.běhání po úřadech, což bylo smyslem celé změny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2008 9:30
Prosím o radu, chci si požádat o živ. oprávnění - jaký je postup?? Na ŽÚ vyplním žádost - ohlášení živností, které chci vykonávat.Tím už i oznámím na zdr. poj a soc. a FÚ??? Jsem zaměstnanec na hlavní prac. poměr. Živnost bude vedlejší. Jaký je prosím postup jak zálohy neplaTÍM??? Moc děkuji