Re: vyrazeni majetku
K 31/07/08 jsme vyradili DHM, duvodem byl prodej tohoto majetku za domluvenou cenu. Prosim muzete mi pomoci se spravnym zauctovanim a dale jak se v takovem pripade odviji odpisy z hlediska ucetniho, danoveho a IFRS? Ucetne by odpis jiz v 7.mesici nemel probehnout, danove se resi na konci roku a to sice pomernou casti - tedy do 31/07/08? A IFRS to je mi zatim zahadou.
Z hlediska účetního se účetní odpisy odvíjejí tak, jak to máte popsáno ve Vašich účetních směrnicích. Zpravidla účetní jednotky postupují tak, že první účetní odpis účtují v měsici, kdy majetek zařadí do užívání a v měsíci, kdy majetek vyřadí z užívání již za tento měsíc účetní odpisy neúčtují. Já osobně se domnívám, že i v měsíci vyřazení by bylo možno účetní odpis provést, pokud byste to tak měli popsáno v účetních směrnicích, protože ani tímto postupem byste se, dle mého názoru, nedostali do rozporu z žádným ustanovením zákona o účetnictví, ani vyhlášky 500/2002 Sb.
Z daňového hlediska u majetku, který měl daňový subjekt v evidenci na začátku roku, ale v průběhu roku jej prodal, může si uplatnit 1/2 daňového odpisu.
Popis účtování:
1. Zůstatková účetní cena vyřazovaného majetku MD541 Dal 082
2. Vyřazení majetku z evidence v pořizovací ceně MD 082 Dal 022
3. Faktura za prodej (prodejní cena) MD 311 Dal 641
O daňovém odpisu samozřejmě neúčtujete, ten se projeví jen v daňovém přiznáni.
Co je IFRS bohužel nevím, takže s tím Vám neporadím.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2008 12:19
dobry den, k 31/07/08 jsme vyradili DHM, duvodem byl prodej tohoto majetku za domluvenou cenu.
Prosim muzete mi pomoci se spravnym zauctovanim a dale jak se v takovem pripade odviji odpisy z hlediska ucetniho, danoveho a IFRS? Ucetne by odpis jiz v 7.mesici nemel probehnout, danove se resi na konci roku a to sice pomernou casti - tedy do 31/07/08? A IFRS to je mi zatim zahadou :( muze mi prosim nekdo znaly poradit, jak se s tim vyporadat? mockrat dekuji