Re: Nárok na dovolenou v nepřetržitém pr
Pokud není práce rozvržená do 5ti dnů v týdnu, není nárok na dovolenou stejně jako u těch, kteří pracují 5 dnů v týdnu. Dovolená se přepočítává: počet směn, které má ten zaměstnanec plánované na celý kal. rok x počet týdnů dovolené ( 4 nebo 5) : 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dní dovolené pro toho pracovníka na rok. Takže místo 20 jich vyjde jen 15 nebo 10. Řádnou dovolenou zaměstnanec čerpá ve dnech, kdy měl mít směnu a den dovolené je proplacen tolika hodinami, kolik měla v tom dni činit směna. Např. v týdnu máte mít směnu v úterý 12 h a čtvrtek 12h. Budete celý týden doma, ale z dovolené se Vám odečtou jen 2 dny, protože jste ji vlastně čerpala jen v útěry a ve čtvrtek, Dostanete zaplaceno 2 x 12 h (nebo 11,5, pokud v těch 12ti hodinách je jindy přestávka).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 8. 2008 19:01
Nastoupila jsem do nového zaměstnání kde je nepřetržitý provoz.
Pracuji tam 14 dní a dnes jsem se dozvěděla, že v nepřetržitém provozu mám nárok jen na 10 dní řádné dovolené v kal. roce. 5 dní dávají celopodnikově a zbytek jen v nejnutnějších případech.Máme 12-ti hodinové pracovní směny. Pracuji 3 dny po dvanácti hodimách, potom mám dva dny volna a potřebuji vědět zda je to správné dle ZP.