Re: postoupení pohledávky - prosím o rad
Moc moudrá z toho nejsem , původně jsme měli proveden trojzápočet ze kterého sešlo, a teď to chtějí řešit postoupením pohledávky. Ale pořád se to točí kolem tří firem. My - dlužíme jedné firmě - další firma, která dluží nám a ta částka na straně závazků a pohledávky je ve stejné výši. Nevím, jak z toho ven.
Firma, které dlužíme chce od nás tu pohledávku odkoupit a my jim v té samé výši doplatíme naše závazky? Jinak mi to asi z účetnictví nevypadne?
Re: postoupení pohledávky - prosím o rad
Jak by se Vám libil tento postup?
1. Máte závazek vůči firmě A např. ve výši 100 na účtu 321
2. Máte pohledávka vůči firmě B také 100 na účtu 311
3.Pohledávku vůči firmě B postoupím (prodám) firmě A na základě smlouvy o postoupení pohledávky bych účtoval:
3a) 100 MD 54x Dal 311 (jakoby zánik pohledávky vůči B)
3b) 100 MD 311 Dal 64x (když jsem pohledávku, kterou jsem měl vůči firměi B postoupil firmě A tak mám za firmou A pohledávku)
V tuto chvíli mám tedy vůč firměi A z titulu bodu 1). závazek a zároveň mám z titulu 3b) vůči firmě A také pohledávku a nyní mohu závazek a pohledávku vzájemně započíst. Je si nejsem jistý jestli to udělat přmo MD321 Dal 311 a nebo třeba prostřednictvím účtu 395 např. 395/311 a 321/395.
Možná Vám poradí ještě někdo jiný a třeba i lépe.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 9. 2008 9:53
Dobrý den, odprodáme pohledávku, jak se účtuje?
Máme závazky vůči jedné firmě, další firma nám dluží a my ten dluh odprodáme první firmě. jak si spáruji námi neuhrazené fa? též proti té pohledávce přes dejme tomu 321/315? Nějak mi to nevychází. Nějaké kontakt nebo odkaz, kde najdu účtování. Děkuji H.