Re: Daňové zvýhodnění, "dítě" nad 18 let
Rozvod rodičů se zletilým dítětem je problém, protože dítě se v tomto případě do péče nesvěřuje nikomu z rodičů (jen se řeší výživné, kolik kdo bude dítěti platit)
Já jsem tento problém měla před nějakou dobu a naštěstí se to týkalo jen jednoho školního roku a rodiče mezi sebou komunikovali, takže jsem neměla problém, aby mi rodič, který u mě žádal o daň.zvýhodnění, přinesl od svého bývalého manžela ze zaměstnání potvrzení, že on neuplatňuje
Děkuji za odpověď, nicméně moc mi nepomohla :) Ale to je jen vtip :) Nevím, asi se zkusím zeptat na finančním ředitelství, co by v tom případě kontrola požadovala. Mě napadlo jedině čestné prohlášení manželky, že otec dítěte s dítětem nežije ve spol.dom.. ale je to přitažené za vlasy. A pak možná ten rozsudek o výživném ?, z toho se dá dovodit, že otec s dítětem nežije ve spol.dom.
Kdybych zjistila nějakou 100% odpověď, napíšu
to já věřím, že jsem Vám moc nepomohla, protože ono to není vůbec jednoduché řešit
já jsem to tenkrát řešila také s FÚ a byla jsem nakonec moc ráda, že dítě úspěšně ukončilo studium a dále již ve studiu nepokračovalo, takže jsem nadále už nic řešit nemusela (nějak si to na FÚ přehazovali mezi sebou - ono to opravdu není až tak jednoduché, protože to nějak moc zákon neřeší - rozvod rodičů, kde jsou děti zletilé)
také jsem měla čestné prohlášení od toho rodiče, který pobíral daň. zvýhodnění, že má s dítětem společnou domácnost (spol. domácnost je totiž jednou z podmínek pro přiznání daň.zvýhodnění)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 9. 2008 14:09
Vím, že je to pořád dokola, ale čtu tady historii, ale nemůžu najít jasnou odpověď na situaci, kdy se zaměstnankyně rozvedla a chce uplatnit daňové zvýhodnění na zletilé studující dítě (není rozsudek o svěření do výchovy) Asi už jsem blázen, ale jak prosím Vás nárok (mimo potvrzení o studiu) na toto zletilé dítě doloží ? doteď uplatňoval manžel. A uvažuji správně, že než-li budou rozvedeni, bude muset doložit i potvrzení od zaměstnavatele manžela v případě nároku na daň.zv. na zletilé dítě ? U nezletilého stačí rozsudek o svěření do výchovy, i když budou ještě manželé,že ?