Re: zápočťák - spěchá
Není to tak. Některé sociálky se sice pořád zarputile drží starých časů a vyžadují k potvrzení Potvrzení o zaměstnání, ale nedejte se. Potvrzení o zaměstnání vystavuje zaměstnavatel a předává ho zaměstnance v den skončení prac. poměru. Potvrzení o promaroděných dnech (což je jiné potvrzení) vystavuje ten, kdo nemocenské dávky počítá a vyplácí - v případě velké org. firma, v případě malé organizace sociálka. Sociálka nemá co potvrzovat Potvrzení o zaměstnání, to je věcí zaměstnavatele.
Souhlasím s paní Jiřkou, protože ZL musíte zaměstnanci ihned odevzat a sociálka potvrdí nemoci až mají odhlášku, což nějaký ten den trvá, takže byste mu ZL odevzdala později
Já to již několik let praktikuji tak, že zam-ci odevzdám ZL a do doby nemoci napíšu "viz. dopis OSS" a je z toho pro nového zamě-vatele patrné, že mu zam-ec musí dát ještě papír od sociálky. No a až odešlu odhlášku na SP, a nechám jim samozřejmě pár dní na "zpracování", tak volám na patřičnou úřednici s tím, že chci, aby zaměstnancií vystavili a poslali domů potvzrení o nemoci. Jen jednou na mě paní spustila, kde má jako ZL, tak jsem jí odvětila, že ten musím zam-ci ihned odevzdat a nemůžu čekat až oni udělají odhlášku a potvrdí mi to. Zatím mi to vždycky vyšlo a když se člověk nedá, tak to tak jde praktikovat vždy.
Na vašem místě bych zavolal na příslušnou sociálku, aby to tomu zam-ci (co odešel 30.6. poslali poštou)...
a pro doplnění: pokud se týká velké organizace, tak nemoci se také nepíší do potvrzení o zaměstnání (zápočtového listu), ale vydají se jako příloha k ZL
V Brně také občas některá úřednice trvá na předložení potvrzení o zaměstnání a stejné je to zřejmě i v Praze, ale nesmíte se dát. I v Praze si musí zvyknout, že potvrzení o zaměstnání vystavuje zaměstnavatel je podle Zákonu práce POVINEN ho vydat zaměstnanci v den skončení prac. poměru. Do něj se promaroděné dny nepotvrzují, ty se potvrzují na jiném potvrzení, které vydává ten, kdo nemocenské dávky vyplácí - u MO je to právě sociálka. Odkažte je na Zákoník, § 313. Pracovnice sociálek by měly dostat nějaké pořádné jednotné školení, když nejsou schopné si zákony nastudovat samy. A s nějakým vyhrožováním ať pracovnice brzdí. Na co se vlastně odvolávají, vždyť nemají žádnou oporu v zákoně, naopak, pokud by požadovaly předložení originál potvrzení o zaměstnání k potvrzení a pak teprve předání zaměstnanci, tak by Vás vlastně nutily k porušování Zákoníku práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 9. 2008 15:01
Dobrý den,
měla bych dotaz asi jsem udělala chybu. Jsme malá organizace a 30.6. odešel zaměstnanec. Tak jsem udělala odhlášku na ZP a SP. Jemu vystavila potvrzení o příjmu a zápočťák, který jsem mu dala. Nyní končí další zaměstnanec k 31.8. a já jsem si uvědomila, že mi ten zápočťák musí potvrdit na OSSZ, je to tak, že? A co teď mám dělat s tím předtím?
Díky za radu