Re: společenství vlastníků
I řadové garáže mohou být domem resp. budovou podle § 2 ZoVB.
Hezký den!
Společenství založit nemůžete, SVJ se nezakládají.
Ale pokud jste skutečně zapsaná na KN jako vlastník jednotky, tak je velmi pravděpodobné, že společenství již vzniklo (bez etapy "založení"). SVJ totiž vzniká přímo ze zákona podle § 9/3 nebo 9/4 zákona 72/1994 Sb. (ZoVB).
Kokněte se do prohlášení vlastníka, tam by měly být podrobnosti.
Podle § 9/8 ZoVB by se měla uskutečnit první schůze shromáždění, zvolit výbor a přijmout stanovy, vše za účasti notáře.
Hezký den!
>>Stala jsem se majitelkou garáže, která stojí v řadě s
>>osmi dalšími, mají společnou střechu. Zajímá mě,
>>jestli můžeme i na řadové garáže založit společenství
>>vlastníků?
>>Ať to hledám jak to hledám, vidím všude společenství
>>vlastníků pouze u bytových jednotek.
>>Díky za každou radu.
>
>Nejdříve se podívejte do katastru, zda jste vlastníkem budovy garáže na samostatném (nebo společném) pozemku, nebo zda jste vlastníkem jednotky v budově/domě. U první varianty se s vlastníky ostatních garáží budete jen domlouvat např. na údržbě společné střechy apod., možná že už tam existuje nějaké sdružení apod.. U druhé varianty už SVJ vzniklo (splněním podmínek zákon) a je třeba je (to SVJ) institucionalizovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2008 20:48
Stala jsem se majitelkou garáže, která stojí v řadě s osmi dalšími, mají společnou střechu. Zajímá mě, jestli můžeme i na řadové garáže založit společenství vlastníků?
Ať to hledám jak to hledám, vidím všude společenství vlastníků pouze u bytových jednotek.
Díky za každou radu.