Re: náležitosti faktury plátce DPH -FO
Obchodní zákoník
§ 13a Obchodní listiny
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (dále jen "internetové stránky") uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni. Údaj o výši základního kapitálu lze v těchto listinách a na internetových stránkách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.
(2) Na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a na internetových stránkách týkajících se podniku zahraniční osoby nebo jeho organizační složky je zahraniční osoba povinna uvádět údaje podle odstavce 1 a dále i údaj o zápisu podniku nebo jeho organizační složky do obchodního rejstříku, včetně spisové značky. Jde-li o osobu, na níž se vztahuje § 21 odst. 5, uvádí stejné údaje jako česká osoba nezapsaná v obchodním rejstříku podle odstavce 1.
(3) Na objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a na internetových stránkách týkajících se podniku zahraniční osoby nebo organizační složky podniku zahraniční osoby nemusí být uveden údaj o zápisu zahraniční osoby do evidence podnikatelů ve státě, jehož právem se zahraniční osoba řídí nebo v němž má bydliště, pokud toto právo zápis do takové evidence neukládá nebo neumožňuje.
Děkuji, jenom pokud tomu rozumím tak v mém případě když mám údaje o firmě, jméno, místo podnikání a identifikační číslo z ŽL a DIČ z FÚ, tak nemusím uvádět nic dalšího, protože nejsem osoba zapsaná v OR a ani v jiné evidenci.. Toto vše na fa. mám a ono jim to nestačí. Co jim mám tedy napsat , snad nechtějí ještě uvádět ev.č. živnostenského listu, když vždy stačilo identifikační číslo z živnost. listu. Děkuji za odpověď
Pro Vás platí toto:
...." a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni."
Pokud jste živnostník, pak jste zapsán v živnostenském rejstříku a měl byste tedy na své faktury uvádět údaje o své registraci (např. ŽO Praha 14, č.j. 2006/0202/fyz/X).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2008 22:44
Dobrý den,
prosím o názor, zda je také povinnost pro fyzické osoby nezapsané v v Obchodním rejstříku uvádět na daňové doklady mimo DIČ a IČ také evidenční číslo z Živnostenského úřadu. Dosud jsem to nikdy neuváděl a nyní mě jedna státní instituce o toto žádá a uvádí, že je to moje povinnost uvádět toto na finančních dokladech, a to prý dle Obchodního zákoníku. Domníval jsem se ,že toto se týká pouze právnických osob či osob zapsaných v Obchodním rejstříku. Nechci dělat problémy, možná, že po celé roky vystavuji špatné doklady, ale proč se dříve neozvala jiná státní instituce, kterým jsem také fakturoval a tento ,,povinný,, údaj nikdo dosud nepožadoval. Máte někdo s tímto zkušenosti, nebo nemají pravdu a jenom to na mě zkouší.
Děkuji za odpověď.