Re: Budova - z jaké ceny počítat odpisy?
Tuto transakci jste si asi předem daňově nevyhodnotil ???
Byla nemovitost v OM nebo ne? To je dost podstatné
Účetní odpisy - dle vkladu, ovšem daňové odpisy (pokud bylo v OM) - pokračování v odpisování.
Viz § 30 ZDP:
(10) Ze vstupní ceny, ze které odpisoval původní vlastník, který je poplatníkem uvedeným v § 2 nebo v § 17 odst. 3 nebo stálou provozovnou poplatníka uvedeného v § 17 odst. 4 na území České republiky, s výjimkou uvedenou v § 29 odst. 7, a při zachování způsobu odpisování pokračuje v odpisování započatém původním vlastníkem
...
b) obchodní společnost nebo družstvo u hmotného majetku nabytého vkladem společníka nebo člena družstva s bydlištěm nebo sídlem na území České republiky, který byl zároveň u fyzické osoby zahrnut v obchodním majetku a u právnické osoby v jejím majetku, nabytého vkladem obce, pokud byl tento majetek ve vlastnictví obce a byl zahrnut v jejím majetku, a nabytého přeměnou, 131)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 9. 2008 11:10
Dobrý den,
jako fyzická osoba/firma/ jsem v roce 2000 koupil,přes odkoupené restituce /350.000,- Kč/ bývalou zemědělskou budovu /teletník/.
Udělal jsem kolaudaci, změnu užívání /kovovýrobu/cena asi 500.000,-./2001/ V roce 2006 jsem si založil s.r.o. a všechny aktivity /stroje,zásoby, zaměstnance.../jsem tam převedl.Kromě budovy, kterou jsem si pronájímal za cenu ročních odpisů. Teď v 9/2008 jsem budovu vložil do základního kapitálu společnosti,navýšení základního jmění v obchodním rejstříku.
Budova oceněna znalcem /který byl určen soudem/ cca. 5.000.000,- Kč /zapsáno v obchodním rejstříku/.
Prosím poraďte z jaké ceny budu odepisovat? Proběhla už lhůta 5 let.
z 500.000,- Kč + pokračování v odepisování
a nebo z 5.000.000,- /odhad soudního znalce/a úplně od začátku.
děkuji všem předem za rady.