Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
jejda tomu nerozumím, co znamená 60 směn? Já teprve začínám a nerozumím Vaší hantýrce.Je mi 19
Nojo, to znamená, že Vám nic neříká mzdové účetnictví, jenže to nejde jen tak jednoduše všechno vysvětlit, je toho hodně. Kupte si publikaci Abeceda Mzdové účetní a počtěte si. Co znamená "odpracování směny" snad víte, ne? Prostě člověk má zaměstnavatelem naplánovanou nějakou pracovní dobu a odpracované dny jsou odpracované směny (směnu odpracuje buď celou nebo částečně). Nárok na dovolenou se určuje podle toho, kolik směn již v tom konkrétním kal. roce u toho konkrétního zaměstnavtele odpracoval. Zkuste si přečíst tady na diskuzi nějaké dřívější příspěvky k tomuto tématu, tam už jsme mockrát podrobně vysvětlovali, jak se co počítá a určuje.
já chápu, že v 19 letech (hned po škole) o nějakých mzdách nemáte možná ani tušení, jak se počítají, ale snad je nezpracováváte sama? - máte ještě někoho zkušeného nad sebou, který Vám poradí (pokud ne, tak je to od zam-tele nezodpovědné)
přece není normální, abyste neměla žádné (nebo jen minimální školení) a sama zpracovávala mzdy, aniž by to po Vás někdo kontroloval? Jen mě zajímá, jak to nyní chodí ve firmách - já jsem ještě ze staré školy, kdy mě zaučovala zkušená MÚ (vše ze začátku po mně zkontrolovala), takže si neumím dobře představit, jak nyní MÚ začínají - vždyť to musí být horor i Vás, když ještě nemáte zkušenosti s čím co souvisí, když něco někde uděláte, že to má souvislost s jinými věcmi, které Vás ani nenapadnou, že by to mohlo vše vzájemně souviset
navíc - zákony se mění každou chvíli a není jednoduché se ve všech těch změnách vyznat
chce to opravdu školení - nejen, že na mzdové účetní chodí nespočet kontrol, ale i mnoho zam-ců se ve výpočtu mezd vyznají, takže svých práv se domáhají (a je trapné, když MÚ neumí spočítat ani mzdu, neumí jim podat informace apod.)
navíc musíte umět poradit i vedení ve firmě, když na Vás přijdou s problémem, jak co lidem zaplatit, jaké "bonusy" dát lidem , aby to firmu stálo co nejméně financí
tím jsem se Vás vůbec nechtěla nějak dotknout, zastrašit apod., - kolikrát jsem si říkala, zda bych vůbec nyní chtěla jako MÚ začínat - ale práce MÚ nejde dělat jen bez nějakého pořádného zaškolení nějakou zkušenou MÚ
každopádně Vám přeji hodně zdaru a pevné nervy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 9. 2008 13:38
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec nastoupil 1.7. do zaměstnání, končí ale ve zkušební době k 1.10., jak je to s nárokem na dovolenou, vznikl mu nějaký? A pokud ano, musím ho proplatit?
Děkuji