Re: odevzdání neschopenky zaměstnavateli
Vím, že jsou firmy,kde mají ve vnitřních směrnicích, že pokud zaměstnanec neodevzdá neschopenku, OČR nebo lístek na peníze do 1.následujícího měsíce, budou mu tyto dávky (nemocenská, OČR) zaplaceny až následující měsíc. Můžete si taky zadat podobnou podmínku do vnitřní směrnice, pokud nějakou máte. Se sháněním brigádnice je to horší, myslím, že paní třeba ani nemůže vědtě, jak dlouho bude doma. I když vaše rozčílení nad jednáním takové zaměstnankyně chápu (měla jsem kdysi něco podobného a bylo to ještě o to horší, že se jednalo o mistra, s nímž jsem poteřbovala dořešit podklady pro mzdy a on mi nezvedal ani ten telefon)
Re: odevzdání neschopenky zaměstnavateli
Zaměstnanec je povinen doručit uznání pracovní neschopnosti bez odkladu zaměstnavateli. Jde přece o potvrzení toho, že není doma neomluveně - tedy že nemá neomluvenou absenci. Nedoručení může zaměstnavatel považovat za porušení pracovních povinností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 9. 2008 18:01
Dobrý den, potřebuji poradit, jaká je lhůta k odevzdání průkazu pracovní neschopnosti zaměstnavateli. Zaměstnankyně nám poslala pouze sms, že je nemocná bez jakýchkoli jiných informací a od té doby nebere telefony a neschopenku po nikom neposlala. Jsme malá organizace a neschopenku musíme potvrdit a poslat na správu sociálního zabezpečení, a to nemluvím o dalších komplikacích se sehnáním brigádnice na její místo. Mne takové jednání neuvěřitelně vytáčí a v zákonech jsem nikde nenašla, jak se jako zaměstnavatel můžeme bránit. Moc děkuji za odpověď :-)