Re: Dlužník se vymlouvá naoriginální fak
>
>Dobrý den,
>
>ani po měsíci mi nebyla proplacena faktura, kterou
>jsem spolu s vyhotovenou zakázkou zaslal zákazníkovi
>(akciová společnost) - 14denní splatnost. Platbu jsem v
>pátek urgoval, ale dostalo se mi odpovědi, že "náhled"
>mé faktury v PDF sice obdrželi, ale "originální"
>faktura nepřišla. A dokud prý nedostanou "orginální"
>fakturu, nemohou platbu zaslat.
>
>Zeptal jsem se, co tím myslí, ale už mi žádná odpověď
>nepřišla. Znovu jsem napsal, že prosím o úhradu do 45
>dnů (dal jsem jim tedy ještě 2 týdny), jinak postoupím
>pohledávku inkasní agentuře. Také zatím žádná
>odpověď.
>
>Nejde o velkou částku, 4545 Kč. Zajímalo by mě, jestli
>zákazník nezaplatí, zda má tak nízkou sumu smysl
>vymáhat? Bohužel jediný důkaz je objednávka zaslaná
>emailem, nic víc pro případný soud nemám.
Poslala bych jim ještě fakturu v papírové podobě s průvodným listem, kde bych jim popsala to co píšete tady a vyzvala je, aby fakturu uhradily v nějakém termínu
>
Zmíněná firma pravděpodobně jede v zaběhlých kolejích dob minulých kdy se za originál faktury považuje jen a pouze papír, který má razítko a podpis!! Pokud máte na faktuře všechny náležitosti daňového dokladu tak ani podle zákona o dani z příjmu ani podle zákona o DPH není razítko a podpis součásti daňového dokladu. Bohužel se obávám, že na tom budou bazírovat a nic neuděláte dokud jim to samé co jste poslal mailem nepošlete poštou. Nedovedu to vysvětlit, ale je to standardní situace :-) Pokud by jste jim řekli aby se podívali na fakturu od mobilních operátoru tak tam razítko ani podpis nenajdou a přesto faktury bez remcání platí :-))
Ano, přesně takto jsem jim argumentoval, fakturou od operátorů. Dnes jsem dostal konečně odpověď, že přijímají faktury výhradně poštou, že i od telefonické společnosti dostávají fakturu poštou.
Nezbude mi nic jiného, než fakturu vytisknout a poslat poštou. Ale podepisovat ji nebudu. Jsem zvědavý, jak se budou tvářit až dostanou vytištěnou fakturu na listě A4, ale bez podpisu. To si mohli vytisknout sami, když už potřebují tisknout, ne?
Jenže "originál" faktury vznikne tak, že ho podpisovým záznamem opatří odběratel, nikoli dodavatel. A je to právě v zákoně o účetnictví - §11.
Podle zákona dodavatel vůbec "originál" faktury nepošle, "originál" si vytvoří až odběratel (§11)
Dodák! Dobrý vtip :)
Samozřejmě, že pod "fakturou" chápu účetní nebo daňový doklad (dle ObchZák, ZákÚčet a ZákDPH).
Ale zkusím ČEZu, T-Mobilu a svému webhostingu napsat, že po nich chci dodací list za elektřinu, telefonické spojení a webhostingový prostor a dodací list chci podepsaný nejlépe od generálního ředitele :-)))
>
>dobrý den, dovolte mi také reagovat : už se to tady hodněkrát probíralo ohledně zasílání faktur, zda-li originál nebo "intenetová". Naše firma spolupracuje s několika desítkami firem a nikdy se mi nestalo, že by mi nějaká firma nevyhověla v mém požadavku nebo já jim. my zasíláme faktury v papírové podobě, protože u toho musíme mít ještě stazky,objednávky atd. a nemyslím, že bych s tím měla nějaký problém to vytisknout ,podepsat a ještě s tím dojít na poštu. Kdyby požadovali na fakturách např. "vymalovat ovečky" a nebude to odporovat nijak zákonu, tak je tam klidně vymaluju, protože ta firma má největší trumf ve své ruce - a to mé peníze za moje služby. A pokud radíte, ať si hledá jiného odběratele - nevím, čím se pán zabývá, pokud ničím výjímečným, tak bych se trochu pak bála konkurence, pro kterou nebude problém fakturu vytisknout a poslat. Přeji hezký den
>>>
>>>tak to jste mě dostal(a).Tak to já radši budu žít ve středověku a při svícení loučemi si počítat peníze za zaplacené faktury, než být teda "dnešní "a stěžovat si, že mi firma nechce zaplatit, protože chce ode mne fakturu " z toho středověku " a ne tu "z internetu". A to podotýkám že taky žiju v dnešní době. Jinak hezký večer.
Víte, při dnešních cenách poštovného občas končí legrace. Pokud dodržím zákon a "faktura" má všechny náležitosti, tak považuju za gaunerství, pokud se někdo vymlouvá, že nezaplatí, pokud nedostane papírový model:))
Považujete za normální, aby veškerá jednání ohledně případné zakázky (= objednávka, potvrzení objednávky...atd) probíhalo emailem a potom se zákazník šprajcnul při placení? Já tedy ne.....
A o tom to všechno je. Žijeme v době elektronické komunikace, může se to některým liden hrubě nelíbit, ale to nikoho neopravňuje vyhýbat se závazkům s přiblblými výmluvami.
Též přeji hezký večer.
>>>>>
>>>>>nevím,co mám považovat za normální nebo jestli jsem normální, objednávky také posíláme běžně emailem, ale pokud je od oběratele na objednávce napsáno - fakturu zašlete na adresu tam a tam a k tomu přiložte to a to, tak je asi jasné, že chtějí klasickou fakturu. Přiznám se, že jsem se ještě nesetkala, že by nějaká firma přijímala faktury i emailem a to děláme i pro největší firmy v republice. Pouze takto mi jednou přišla zálohová faktura od Grisoftu, ale mohla jsem si vybrat, zda-li po zaplacení budu chtít zaslat fakturu poštou nebo zase emailem. a nebyl s tím žádný problém. Pouze nevím, pokud se u pána jedná o výjímečný případ, proč to vůbec řeší a nezašle fakturu v papírové podobě.
Já to asi vyřeším tak, že do VOP a do patičky emailu (pro příště) vložím tuto větu, která bude trvalou součástí mailů:
"Daňové doklady zasíláme v souladu se zákonem emailem. Pokud fakturu emailem přijmout nemůžete, službu neobjednávejte."
Chápu, že některé firmy mají své interní předpisy a své odběratelské podmínky. Ale já mám své dodací podmínky.
Vy jste se fakt nesetkala s tím, že by nějaká firma přijímala faktury emailem?????????
Třeba pražský Otherm, to je celkem dost velká firma, tak u těch nám to funguje naprosto bez problémů. Malé firmy u nás v okolí takto spolupracují zcela běžně.
A v obráceném gardu - co třeba takový Zooner, zálohové faktury a následné daňové doklady mi chodí jenom emailem, a klidně to přežiju, protože to pro mne neznamená žádný problém, naopak.
BTW. Neřeším teď, jestli má původní tazatel poslat či neposlat paírovou fakturu, jde mi jen o vaše poněkud zvláštní tvrzení.
Objednávka učiněna emailem, hotová zakázka předána emailem.
V potvrzení objednávky uvedena, kromě potvrzené ceny, termínu dodání a dalších podrobností, rovněž věta, že "fakturu zasílame v souladu se zákonem emailem".
Faktura je plně v souladu s platnými účetními standardy. Fakturu v této podobě posílám od roku 2005.
Přesto zaplatit nechtějí.
I kdyby byla objednávka učiněna morzeovkou prostřednictvím obecního bubeníka, je m.j. rozhodující, zda obsahovala platební podmínky. O jiné obchodní smlouvě nehovoříte a tak se ptám zda na té objednívce byly uvedeny platební podmínky. Bez tohoto (podrobně uvedeného) údaje je diskuze zřejmě bezpředmětná.
Smlouva uzavřena být nemohla. Veškerá komunikace proběhla emailem.
Objednávka přišla v 18:00 s tím, že musí být hotová do rána do 7:30. Se zakázkou byl klient spokojený, žádná reklamace nebo výtka nebyla.
Za "smlouvu" lze pravděpodobně považovat jen emailovou objednávku. V potvrzení objednávky jsem uvedl větičku, že faktury zasílám emailem.
Je jasné, že na každou zakázku písemnou smlouvu uzavírat nelze, nelze zvládnou časově, není jak předat (každý z jiného koutu republiky)
Vladimíre, jaké konkrétní platební podmínky máte na mysli? Pokud byla učiněna objednávka, vzápětí (přes noc) poskytnuta služba, vystavena faktura (odeslána), kde byla uvedena splatnost, tak kde hledat něco navíc?
I písemná objednávka (za což považuji i objednávku zaslanou emailem) je určitou formou smlouvy.
Zajímá mne to.
==I písemná objednávka (za což považuji i objednávku zaslanou emailem) je určitou formou smlouvy. == jsem stejného názoru.
Obvykle (alespoň jsem se s tím dosud setkával)
že na objednávkách (pokud nejsou smlouvy o dílo nebo o dodání zboží) jsou uváděny m.j. i údaje:
terním a způsob dodání, ceny a způsob úhrady -
viz např. "Učto", často i informace o předpokládané (požadované) době splatnosti úhrady.
Takováto objednávka jistě svým způsobem nahrazuje
obchodní smlouvu (např. kupní, atd.) a při splnění podmínek, pokud s nimi dodavatel souhlasill a splnil je, se potom může dodavatel "ohánět" pži úpožadavku na úhradu který jakýmkoliv způsobem sdělil odběrateli
(většinou daňovým dokladem) někdy nazývaným i fakturou Toť vše.
Takže jsme ve shodě - už se samozřejmě bavíme pouze akademicky a neřešíme, jestli zatvrzelému zákazníkovi zaslat papír či nikoliv - že pokud si všechny náležitosti (jak uvádíte výše) domluvíme předem (a to většinou ano), můžeme daňový doklad poslat třeba ve formě březového svitku a nikomu to nezakládá právo zdržovat úhradu. :))
Omlouvám se, předtím jsem Vás nepochopil, Vladimíre2.
Odběratel žádné požadavky předem nesdělil (odběratelské podmínky, platební podmínky atd.).
Pouze mailem objednal službu. (Denně mailem řeším vícero objednávek a je to normální způsob mého podnikání, nemám kancelář)
Naopak já mu v potvrzení objednávky sdělil své podmínky (jak je uvádíte výše: cena, faktura atd.), proti kterým odběratel neměl žádné námitky. Teprve po urgenci - po více než měsíci - nezaplacené faktury si najednou "vzpomněl", že chce "originální" fakturu.
(Já už teď diskutuji obecně, abych věděl pro příště. Tomuto odběrateli jsem již vyhověl a fakturu poštou zaslal.)
Asi polovina objednávek je řešena expresně, tedy dodání během téhož dne, nebo zadána večer a dodání požadováno brzy ráno.
Platba předem v těchto případech nemožná.
Potíž bývá s novými zákazníky z internetu, stálým fakturuji souhrnně jednou měsíčně.
Toto je ale absurdni diskuze. Mnoho velkych i malych firem posila dnes faktury emailem a ja si je vytisknu a zaplatim. Telekomunikacni spolecnosti atd. Vsude si jde jiz zridit e-ucet a tisknout si faktury sam. Jsou samozrejme bez podpisu kolikrat, nekdy je podpis naskenovan. Ale vsechny podle me maji nalezitosti danoveho dokladu. Kam bychom dneska prisli ? Postovne je silene drahe, zrychluje se tim komunikace i nasledne zpracovani dokladu. Neplytva se tolik papirem - obalky atd. A k te objednace, i emailem se da neco objednat, preci se hned nemusi uzavirat nejaka smlouva. Objednat se podle me da i ustne. Ale co je psano, to je dano, to je jasne. Pan se na zacatku ptal, jestli ma smysl tu catsku pripadne vymahat. Podle me ne, protoze zaplati za vymahani nekolikanasobne vice ! At se zkusi zeptat. Nam jednou firma zabyvajici se pohledavkami rekla, ze cca 120tis Kc vymahat je nesmysl, ze bychom zaplatili mnohem vice, za jejich sluzby, pravniky atd. a vysldek v CR nejisty.... takze asi tak. Hezky vecer vsem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2008 9:35
Dobrý den,
ani po měsíci mi nebyla proplacena faktura, kterou jsem spolu s vyhotovenou zakázkou zaslal zákazníkovi (akciová společnost) - 14denní splatnost. Platbu jsem v pátek urgoval, ale dostalo se mi odpovědi, že "náhled" mé faktury v PDF sice obdrželi, ale "originální" faktura nepřišla. A dokud prý nedostanou "orginální" fakturu, nemohou platbu zaslat.
Zeptal jsem se, co tím myslí, ale už mi žádná odpověď nepřišla. Znovu jsem napsal, že prosím o úhradu do 45 dnů (dal jsem jim tedy ještě 2 týdny), jinak postoupím pohledávku inkasní agentuře. Také zatím žádná odpověď.
Nejde o velkou částku, 4545 Kč. Zajímalo by mě, jestli zákazník nezaplatí, zda má tak nízkou sumu smysl vymáhat? Bohužel jediný důkaz je objednávka zaslaná emailem, nic víc pro případný soud nemám.