Re: ochranná doba
Tak to říká zák č. 54/1956 Sb, § 42 odst.2
Výklad je takový, že: skončíte zaměstnání a zjistíte , že jste k datu ukončení byla těhotná (potvzení lékaře). Následně např. 2 měsíce po ukončení pp budete uznána práce neschopnou a PN bude trvat až do nástupu na mateřskou. Mateřská bude bez PŘERUŠENÍ navazovat na nemoc. Vaše ochranná lhůta je v souvislosti s těhotenstvím 6 měsíců, takže dostanete (v tomto případě) nemocenskou a následně i mateřskou přesto, že jste u nástupu na MD překročila ochrannou lhůtu ( což se může stát, pokud končíte pp a jste v ranném stádiu těhotenství).
Nejste-li těhotná a onemocníte 8 den po ukončení pp - nemocenskou nemáte.
lépe to nevysvětlím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2008 11:34
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli ochranná doba na naemocenskou je stále 42 kalendářních dnů po skončení zaměstnání. Končí mi v práci PP a pak budu muset jít na UP.JSem tehotna v 8 tydnu, PP konci 30.9., pak pujdu asi na UP, nikdo me tehotnou nezamestna, jak to budu mit s materskou? dostanu ji od puvodniho zamestnavatele? a mozna budu muset jit na nemocenskou uz drive, mam nejake komplikace.
diky za radu