Re: ochranna doba
no dobre, takze na materskou bych mela jit 15.3, takze mi to vyjde a mezi tim muzu jit na pracak a nebo mam jit na nemocenskou?
Re: ochranna doba
A Vy znáte lékaře, který Vám napíše neschopenku, ačkoli nemocná nejste? Pokud ano, měl by Vám hradit tu nemocenskou ze svého.
Nemocenské dávky jsou určené k náhradě za výpadek příjmu při nemoci a ne jako náhrada výdělku po skončení zaměstnání, když je člověk zdravý. K tomu slouží podpora. Až jednou zase půjdete do práce a omarodíte, pak nenadávejte, že první dny nemáte zaplacené nebo že máte malou nemocenskou. Je to i kvůli lidem, kteří uvažují stejně jako Vy a hlavně kvůli lékařům, kteří napíší neschopenku, ačkoli ten člověk není nemocen a nemocenská mu nenáleží.
Re: ochranna doba- paní Jiřku prosím
Takže pokud nenajdete nového zaměstnavatele a nebudete nemocná: nahlaste se na ÚP, budete pobírat podporu. Na mateřskou musíte nastoupit 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu, tj. 13.3. 09. Tento nástup stihnete v ochranné lhůtě, protože když končí Váš prac. poměr v době těhotenství, máte ochrannou lhůtu 6 měsíců. Vaše ochranná lhůta by byla do konce března a tudíž ten nástup stihnete v ní. Formulář od lékaře s nástupem na mateřskou odnesete zaměstnavateli a budete mít vyplácené mateřské dávky na základě toho skončeného zaměstnání. Ptala jsem se co jste dělala určitou dobu zpětně, protože jsem potřebovala zjistit, zda splníte podmínku pro nárok na mateřské dávky, tj. 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem - a tu splníte. Jestliže kdykoli v té 6ti měsíční ochranné lhůtě onemocníte, budete mít placenou nemocenskou (neschopenku, lístky na peníze a uschopenku zase odevzdáte zaměstnavateli). A pak nastoupíte na tu mateřskou. Nemoc a pobírání nemocenské ale musíte oznámit na ÚP - to Vám zastaví výplatu podpory, protože nelze pobírat obojí.
Pokud byste před nástupem na MD nastoupila do zaměstnání, měla byste mateřskou vypočítanou na základě výdělků v tom novém zaměstnání, i kdybyste tam byla zaměstnaná jen den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2008 13:08
k 30.9 budu na zacatku 12 tydne tehotestvi a konci mi prac.pomer. abych dostala materskou v breznu 2009, do te doby budu asi na uradu prace, tak mam ochranou dobu 6 mesicu a bere se doba 6 mesicu a nebo 182 dnu.to by mi melo vyjit.
dik za radu