Re: Odchod ve zkušebce, žádná výplata?!
Jistě, na výplatu máte nárok za odpracovanou dobu. Předpokládám, že máte vše písemně - pracovní smlouvu, výpověď, že máte svědky, kteří vás tam viděli pracovat.
Na druhé straně - nerozešli jste se zrovna v dobrém - proč? Co jste jim udělal? Zaměstnavatel s vámi počítal a vy jste ho nechal ve štychu a šel za lepším? A jemu vznikly nějaké prostoje nebo škoda kvůli tomu, že jste s tím nečekaně "seknul"? To ho nadchnout fakt nemohlo :-/
Výplata ještě teoreticky může přijít, bankovní převody trvají několik dní. S řešením počkejte aspoň do úterka 16/9.
Jenže otázka je , jak jste to napsatl. Pokud jste to nazval výpověď,tam potom je dva měsíce výpovědní doba. Už by si lidé neměli plést zrušení PP ve zkušební době, skončení dohodou a dání výpovědi. Každé totiž má jiné právní následky. Nic to ale nemění na tom, že na výplatu mzdy máte nárok.
>
>Jistě, na výplatu máte nárok za odpracovanou dobu.
>Předpokládám, že máte vše písemně - pracovní smlouvu,
>výpověď, že máte svědky, kteří vás tam viděli pracovat.
>
>Na druhé straně - nerozešli jste se zrovna v dobrém -
>proč? Co jste jim udělal? Zaměstnavatel s vámi počítal
>a vy jste ho nechal ve štychu a šel za lepším? A jemu
>vznikly nějaké prostoje nebo škoda kvůli tomu, že jste
>s tím nečekaně "seknul"? To ho nadchnout fakt nemohlo
>:-/
>
Evo, to snad ne, jaké nechání ve štychu ve zkušebce? To je snad právo obou stran.
>Výplata ještě teoreticky může přijít, bankovní převody
>trvají několik dní. S řešením počkejte aspoň do úterka
>16/9.
já si tedy myslím že ve zkušební době vás mohu vyrazit třeba na hodinu a též na druhé straně je možné oznámit končím zítra nepřijdu.... jó to je hold zkušební doba.A mzdu vám vyplatit musí v dohodnutém termínu ,pokud nepřijde urgujte doporučeným dopisem.
Ano, to máte pravdu. Ve zkušební době může kdykoliv skončit jedna i druhá strana. Z praxe znám situace, kdy zam-ec i zam-el pojímají zkušební dobu v pravém slova smyslu, prostě "na zkoušku pak uvidíme". Pokud to tak berou oba, je to v naprostém pořádku. Ale ve svém okolí jsem viděla i situace, kdy se zam-ec a zam-el domluví závazně napevno ve smyslu "ano, můžete se mnou počítat, spolehněte se" - např. v situaci, kdy zam-eli vypadne nečekaně nějaká stálá pracovní síla z důvodu vážného úrazu a je zrovna nějaká špička, předvánoční šrumec nebo tak něco. Prostě průšvih. Zam-el pracně sežene někoho jiného, kdo mu slíbí, že tu práci zvládne za toho nemocného. Zam-el si oddychne, že má zajištěn provoz a o starost méně... a pak je pro něj nepříjemné, když mu ten nový zaměstnanec nečekaně odejde. Je to o lidech, jako všechno. Serioznost a spolehlivost by měla být na obou stranách, ale v praxi je to leckdy jinak :-(
pokud si zam-tel chce pojistit zam-ce, jak píšete, potom ať nesjednává zkušební dobu a sjedná třeba PP na dobu určitou bez zkuš. doby
ale pak se může stát, že se mu zam-ec neosvědčí a má potom problémy s ukonč. PP tohoto zam-ce
takže, zkušební doba je sjednaváná proto, aby se buď zam-ec přesvědčil, zda na tu práci stačí apod., nebo se přesvědčil zam-tel, zda je s tímto zam-cem spokojený - pokud něco někde neklape, od toho je zkušební doba, že může zam-ec skončit kdykoliv (buď z vlastního popudu nebo zam-tele)
Nemyslela jsem to jako pojištění zam-ce. Ale zažila jsem ve svém okolí, že kvůli autonehodě prodavačky zůstal zavřený menší, ale výnosný obchůdek jednoho klienta zrovna v předvánočním období. Sám tam nemohl jít prodávat, zaskakoval v té samé době za jinou prodavačku v jiném obchodě, která si krátce předtím ošklivě zlomila nohu. Tento člověk nutně potřeboval najít někoho, kdo nastoupí hned a na koho se může spolehnout, že mu neuteče ze dne na den.
Zkrátka - jsou situace, kdy sice zákon umožňuje určité jednání (třeba okamžitý odchod ve zkušební době), ale druhé straně to může způsobit značné problémy. Dle mého názoru jde tedy hlavně o to, jestli si lidé vzájemně vyhoví. Samozřejmě to musí být oboustranné. Zam-ec by se měl chovat seriozně, zvlášť když ví, do jaké situace nastupuje a proč. Ale zam-el by si měl být vědom téhož, chovat se k zam-ci obzvlášť vstřícně a slíbit mu nějakou odpovídající odměnu za to, že mu vypomůže v tomto složitém období.
Nechci dále rozvíjet tuto debatu, protože si myslím, že vše podstatné bylo už řečeno hned zpočátku, a to, že během zkušební doby může kterákoliv ze stran ukončit PP "bez varování". Mějte se všichni pěkně a přeju nám všem, abychom potkávali vstřícné, slušné a spolehlivé lidi hlavně v situacích, kdy to opravdu potřebujeme...
jinak zrovna ten případ, který tu popsal Tom si umím velice dobře představit. Pokud na novém pracovišti potkám kreténa, který je arogantní, nepříjemný a bohužel bych s ním musel nějak spolupracovat, tak po nějaké době, když bych viděl, že není šance na zlepšení (však to znáte - nikdo si nechce pálit prsty ap.), tak raději sám odcházím, protože život a zdraví mám jenom jedno.
Proto jsem taky reagoval. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 9. 2008 11:59
Ahoj,
odešel jsem ve zkušební době, v písemné výpovědi je odchod čtvrtým týdnem po nástupu.
Odpracoval jsem tři pracovní týdny, ve smlouvě je stanoveno, že výplata přijde nejpozději 13..ale nic mi nepřišlo. Nerozešel jsem se zrovna v dobrém a kontaktovat je opravdu nechci..ale přijít o 15 tisíc také nechci..
Předpokládám, že vyplatit mi odpracovanou dobu musí, jen nevím, jak to případně popohnat :(