Re: dohoda o provedení práce = daně, ZP,
No určitě bych zašla do mz.účtárny a zeptala se jak to proboha udělali, to je snad nejsnažší.
Chápu to dobře, že se jedná o téhož zaměstnavatele, u kterého jste byla rodičovské? A teď jste se k němu vrátila z rodičovské. Zřejmě jste podepisovala prohlášení počátkem roku anebo předpokládají, že to podepíšete teď antidatovaně. Anebo to ani nemusí být antidatované, protože stačí, když se podepíše s datem do 30ti dnů od nástupu (té dohody). Každopádně je pro Váš lepší to podepsat, abyste tu odměnu měla bez daně.
Ano, je to u téhož zaměstnavatele... nastoupila jsem u něj na MD, která mi vypršela dnem 4.9. Ale protože mě požádal, abych nastoupila již dříve na poloviční úvazek, tak jsem již 19.8. nastoupila na dohodu o provedení práce u tohoto zaměstnavatele, která trvala do toho 4.9. čímž DPP skončila. Následně pak 5.9. jsem navázala na svou pracovní smlouvu a součastně s tímto nástupem do práce na HPP jsem podepsala růžové prohlášení s datem 5.9. Tzn. že růžové daň.prohlášení na těch 13 předchozích dní u stejného zaměstnavatele podepsané nemám....
Ne ne, figuruje zde pouze jeden a ten samý zaměstnavatel. Jen jsem si nebyla jistá jak to s daněním bude... bylo mi právě divné, že na výplatní pásce nemám žádně odvody nikam, prostě hodinová tarifní mzda byla vyplacena v plné výši - v čistém jak je uvedeno v DPP, což mě překvapilo, očekávala jsem nějaké odvody.... Na výplatních páskách kdy jsem byla na HPP jsme vždy měla rozepsané co je záloha na daň apod. a to v této, která se vztahovala k DPP nebylo, proto jsem vznesla tento dotaz.
A VŠEM MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚDI!!! :-)
Z DPP do 150 hod. se SZ,ZP neodvádí, ale daň by měla být do 5000 Kč 15%srážková daň z částky vyšší nad 5000 daň zálohová,
takže daň určitě. Srážková je jednou pro vždy vyřízená nikde se nehlásí a neuvádí, zálohovou lze vyrovnat v ročním vyúčtování.
Za těch pár dní jsem si vydělala celkem 5.928,- Kč tzn. že se bude jednat o tu daň zálohovou. Znamená to, že po skončení roku 2008 musím jít "na úřad" toto nahlásit? Od 5.9. po skončení DPP jsem již vedena jako zaměstnankyně a mám vyplněné toto růžové prohlášení od tohoto data (5.9. - což už jsem jako HPP)
Na žádný úřad nemusíte, jestli myslíte FÚ. Je to u jednoho zaměstnavatele a proto budete mít zbytek DPP do 3,9, daněný dohromady s příjmem z prac.poměru od 5.9. Nejpozději do 15,2,09 podepíšete dodatečně prohlášení za srpen, protože jste ho neměla podepsanmé jinde a zaměstnavatel Vám provede zúčtování daně,nemáte-li jinou daňpovinnost pro podání přiznání k dani. Do ročního vyúčtování musí být zahrnutý příjem i z DPP.
Děkuji moc za všechny odpovědi ještě doplňková otázka - DPP jsou dočista osvobozeny od ZP a SP anebo je odvádí zaměstnavatel? Na výplatní pásce jsem neměla uvedeny žádné odvody, tak by mě ještě zajímalo, jestli zaměstnavatel musel minimálně zdravotní pojištění uhradit? V mém případě bych si ZP ani hradit nemusela, vzhledem k tomu, že jsem byla toto období ještě na MD, tím pádem vedená na soc. Ale kdybych nebyla, je potřeba zaplatit ZP z DPP?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 9. 2008 12:22
Dobrý den,
prosím o radu ohledně zdanění výdělku na dohodě o provedení práce. Byla jsem na MD do 4.9. Zaměstnavatel mě požádal, abych nastoupila již dříve na dohodu o provedení práce se stanovenou výší hodinového výdělku. Tento pracovní poměr byl celkem 52 hodin od 19.8. do 3.9. dále jsem navázala svůj pracovní poměr…. Vím, že na dohodu o provedení práce je možné pracovat pouze max. 150 ročně. Po skončení měsíce mi na účet přišla část „odměny“, která nebyla jinak ponížená o ZP, SP ani daně a tak mě zajímá, jestli je to tak správě a nemusím nikde nic hlásit či někde danit, když jsem v té době byla ještě řádně na MD? Růžové prohlášení o daních jsem vyplňovala až od 5.9. tzn. po návratu do práce po skončení MD.
Děkuji za odpovědi.