Re: Smlouva o reklamě x DPH
Akorát že vy jste hasičům ty letáky nedarovali. Podstatou daru totiž je, že za něj nedostanete žádné protiplnění. Vy jste hasičům ty letáky prodali a oni vám za to poskytli službu, reklamní, tedy oni vám jakoby fakturovali za pronájem reklamní plochy a vy jim jste fakturovali za ty letáky a vzájemně jste si to započetli. Teď je potřeba si to ještě administrativně nějak ošetřit, nejlépe asi vystavit fakturu na prodej letáků a obdržet fakturu na pronájem plochy. Pak bude samozřejmě nákup letáků daňově uznaný včetně možnosti uplatnit si odpočet DPH.
Re: Smlouva o reklamě x DPH
Pokud byly zmíněné plakáty použity při poskytování reklamy vaší firmy (obsahem plakátu byla propagace vaší firmy), pak jste si DPH mohli uplatnit. Nejednalo by se tedy o poskytnutí daru hasičům, ale o poskytnutí reklamních plakátů (jednalo by o spotřební materiál), které měli hasiči na základě smlouvy o reklamě použít při jimi pořádané akci.
Pokud by tomu tak nebylo a obsah plakátů by nebyl použit při reklamní akci a jednalo by se skutečné o dar hasičům, pak, pokud je splněna podmínka "reklamního předmětu", lze rovněž uplatnit nárok na odpočet DPH. Připomínám pouze povinnost vést evidenci poskytnutí takového reklamního předmětu dle § 100 odst. 2 ZDPH.
Pokud by u darovaného předmětu (plakátu) nebyly splněny podmínky reklamního předmětu, pak nelze uplatnit DPH na vstupu.
Pokud se tak již stalo, pak při poskytnutí daru je nutno na základě dokladu o použití odvést DPH na výstupu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 9. 2008 9:31
Dobrý den,
hasičům jsme darovali plakáty, letáky (které jsme nakoupili od tiskárny,tudíž máme fakturu...) Částku jsem dala do daňových nákladů a uplatnila DPH. Hasiči nám za to umístili při jejich akci banner naší firmy. Máme mezi sebou smlouvu o reklamě. Já se chci jen zeptat, zda jsem směla DPH uplatnit a celou částku dát do nákladů nebo nikoli?
Předem děkuji.