Re: Kdy vydat potvrzení o příjmu?
Ale ještě nevíte, jestli mu bude vyplaceno 100% výplaty. A taky se může stát, že ještě bude u Vás něco dělat a tím pádem se změní údaje...
No ale pokud by pro nás opět něco dělal, tak na další smlouvu - jednalo by se tedy o další PP nebo DPČ, DPP....
V době, kdy vydávám potvrzení už na 100% vím, zda mu byla mzda vyplacena nebo nikoliv. Psala jsem, že potvzení vystavuji po poslední výplatě, tzn. že výplaty udělám např. 10 a tentýž den dávám příkaz k úhradě, takže můžu vystavit potvrzení, jelikož vím, že je mu celá mzda vyplacena. Nevím, jak se vyplácí mzda u Vás, ale my máme vždy ve výplatním termínu.
Zákonem stanovená lhůta je deset dnů od podání žádosti - pokud o potvrzení zaměstnanec požádá, musíte mu je vydat. Vy žádnou povinnost sledovat, komu vydáte a komu ne, nemáte.
Souhlasím s xy5, sama od sebe nikomu nedávám - a dokonce se pokouším to rozmluvit i těm, kteří je chtějí :-)). Mám zkušenost, že 90% jich to ztratí a v lednu je chtějí znovu...
Divejte, já jsem Vám napsala, jak to dělám já - nikoliv, že tak máte dělat i vy. Už jsem výše psala, že jsme malá firma a nikdy se mi nestalo, že od nás někdo odešel a vzápětí jsme ho přijali zase zpátky; a taky se mi nikdy nestalo, aby chtěl zam-ec v lednu nové potvrzení, protože to původní ztratit. Jestli se Vám takový systém nelíbí, tak ho tak nedělejte, můžete se řídit podle paní Anny a XyS, ti psali jinou možnost.
Pokud se někdo rozhodne tady něco poradit, jistě to dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí :-)). Taky má každý trochu jinou zkušenost. Je to opravdu v každé firmě jinak a každý si musí svůj systém vybrat sám. Je fajn, že se tady můžeme o ty své zkušenosti podělit.
Pokud se u tohoto konkrétního dotazu vrátím na úplný začátek, otázka zněla:
"Musím vydat potvrzení o příjmu ze závislé činnosti při odchodu zaměstnance, nebo až po skončení zdanitelného období (v lednu příštího roku)?"
Na to je jednoznačná odpověď:
"Potvrzení musíte vydat do deseti dnů od žádosti zaměstnance."
A to kdykoliv si zaměstnanec vzpomene. Jestliže si myslím, že ještě nějaké příjmy budou, mohu to na to potvrzení poznamenat.
Mějte se všichni prima :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2008 10:41
Musím vydat potvrzení o příjmu ze závislé činnosti při odchodu zaměstnance, nebo až po skončení zdanitelného období (v lednu příštího roku)? Děkuji za případné odpovědi.