Re: výpočet mateřské - z čeho?
Rozhodným obdobím pro výpočet je 12 měsíců před nástupem na mateřskou, ale pokud vaše poslední zaměstnání, z kterého budete odcházet na MD bude kratší, bude rozhodným obdobím doba od nástupu do počátku pobírání PPM. K minulým výdělkům se nepřihlíží. Předešlá zaměstnání jsou důležitá v tom smyslu, že je potřeba nasčítat ve 2 letech před porodem 270 pojištěných dnů, aby vám na PPM vůbec vznikl nárok. Pokud tomu tak nebude, požádáte o rodičovský příspěvek od narození dítěte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2008 12:16
Dobrý den,
prosím o radu ohledně výpočtu mateřské v prvních 28 týdnů věku dítěte. 2,5 roku jsem pracovala v ČR jako zaměstnankyně, poté jsem byla 2 roky v Holandsku. Momentálně pracuji 2 měsíce zpět v ČR, jsem ve zkušební době - u zaměstnavatele budu ale opět končit kvůli další zahraniční cestě, kde budu následující min. 4 měsíce. Protože ale do blízké budoucnosti plánujeme rodinu, zajímalo by mě, z čeho se mi bude vypočítávat "výplata" v prvních 28 týdnech věku dítěte než přejdu na PPM. Půjde sociálka tolik dopředu aby zjistila můj průměrný roční výdělek od všech zaměstnavatelů v ČR? Tzn. započte tyto dva měsíce u nynějšího zaměstnavatele a pak půjde zpětně před ty dva roky před Holandskem, co jsem byla zaměstnankyně v ČR?
Děkuji všem za odpovědi.