Re: prod.nem. nikdo neví? ani pan 1234?!
>Dobrý den, mám dotaz.
>Firma o jednom společníku koupila před 8 lety
>nemovitost. V podstatě firmě na tu nemovitost ten společník
>půjčil. Nemovitost tenkrát měla hodnotu řekněme 1
>milion. Teď si chce společník tuto nemovitost od firmy
>koupit, ale "cena obvyklá", kterou bych měla použít pro
>prodej osobě blízké už je 2 miliony. Takže se bude danit
>milion? Pro fyzické osoby jsou kolem nemovitostí různá
>osvobození. Tady asi nic takového není, že? To ale
>přece nemá logiku. V tomto případě bude společník platit
>daň z něčeho, co už vlastně určitým způsobm vlastní.
>Nebo mám risknout a prodat to za ten milion a čekat,
>jestli nepřijde kontrola a případně to nedodaní? Co s
>tím? Děkuji za jakékoliv reakce a postřehy. Vendula
>
Takže se bude
danit
milion?
Nelze říct přesně, kolik se bude danit, kolik již bylo odepsáno, jak velké proběhlo TZ apod. Ale v podstatě prostě rozdíl kupní a zůstatkové ceny sro zdaní.
V tomto případě bude společník
platit daň z něčeho, co už vlastně určitým způsobm vlastní.
Kdepak, on to nevlastní! Vlastní to sro a to je dle práva i fakticky naprosto jiný subjekt.
Nebo mám risknout a prodat to za ten milion a čekat,
jestli nepřijde kontrola a případně to nedodaní?
Spočítejte si postihy za zkrácení daně při základu 1mio, a uvidíte jestli máte risknout.
Tak takové odpovědi jsem se obávala. :-( To jste mě moc nepotěšil.
Ona takováhle situace v podstatě nastává jen u nemovitostí. Ostatní majetek hodnotu ztrácí, takže cena dalšího prodeje je vždycky menší než nákupu. To teda stát vydělává na růstu ceny nemovitosti.
Taky mi bylo jedním právníkem doporučeno, ať firmu zlikvidujeme a nemovitost si pak přepíšeme na základě vypořádání ze zlikvidované firmy proti pohledávce, co má společník vůči firmě. No ale to mě přijde taky jako obcházení daně z příjmu. Tak já nevím. :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 9. 2008 17:08
Dobrý den, mám dotaz.
Firma o jednom společníku koupila před 8 lety nemovitost. V podstatě firmě na tu nemovitost ten společník půjčil. Nemovitost tenkrát měla hodnotu řekněme 1 milion. Teď si chce společník tuto nemovitost od firmy koupit, ale "cena obvyklá", kterou bych měla použít pro prodej osobě blízké už je 2 miliony. Takže se bude danit milion? Pro fyzické osoby jsou kolem nemovitostí různá osvobození. Tady asi nic takového není, že? To ale přece nemá logiku. V tomto případě bude společník platit daň z něčeho, co už vlastně určitým způsobm vlastní. Nebo mám risknout a prodat to za ten milion a čekat, jestli nepřijde kontrola a případně to nedodaní? Co s tím? Děkuji za jakékoliv reakce a postřehy. Vendula