Re: Nemocenská 2009
Ne, náhrada bude od 1-14 dne. Od 15.dne bude náležet nemocenská s tím, že první tři dny nebude nic.Náhradu bude možné vypláícet jen u toho,kdo má nárok na nemocensaké dávky, jinak ne.Bude se jednat o průměrný výdělek ,ale redukovaný,( nebude stejný jako pro náhrady za doviolenou a svátek).To aby to nebylo moc jednoduché.
Taky jsem někde četla, že náhradu mzdy platí zaměstnavatel až od 4. dne PN (samozřejmě redukovanou) jen za pracovní dny, od 15. dne pak OSSZ nemocenskou, tak te´d jsem z toho taky mimo
Já jsem to pochopila tak, že náhrada mzdy bude za pracovní dny (proto se bude dbát ještě více na plánování směn) - od 4. pracovního dne a při karanténě od 1. pracovního dne do 14. kal. dne. Nebude se poskytovat za dobu po skonč. zaměstnání. Zam-tel bude moci provádět kontroly a v případě porušení, bude moci přiznat 0 - 100% dávky. Jsem zvědavá, jak se to vše v praxi vyvrbí.
nemáte se vůbec za co omlouvat, je to tak nepřehledné a navíc nejsou ani vydané konkrétní pokyny, jak se to vůbec bude počítat, tiskopisy, takže zmatky teprve nastanou, až to přijde do praxe a MÚ začnou přicházet na různé možnosti vysvětlení
navíc chybí příklady výpočtu apod. (kdo ví, co bude po krajských volbách - třeba to poslanci opět odročí "na neurčito")
Mám názor, že náhradu mzdy, kterou bude vyplácet zaměstnavatel, bude vyplácet až od 4 dne pracovní neschopnosti.
daně a účetnictví (nemocenské pojištění od 1.1.2009)
Za prvních 14 kalendářních dnů trvání pracovní neschopnosti náleží náhrada mzdy podle zákoníku práce:
za pracovní dny ) a v nich za počet hodin, na které byla rozvržena pracovní doba),
až od 4. pracovního dne ( za 7 pracovních dnů při 5denním pracovním týdnu a 14denní pracovní neschopnosti)
>>>>>>Od 4. dne do 14. dne pracovní neschopnosti budou
>>>>>>zaměstnavatelé vyplácet náhradu mzdy. Tato náhrada
>>>>>>bude ve
>>>>>>výši průměrného výdělku?
>>>>>>Děkuji za opdověď
>>>>>
>>>>>Ne, náhrada bude od 1-14 dne. Od 15.dne bude náležet
>>>>>nemocenská s tím, že první tři dny nebude nic.Náhradu
>>>>>bude možné vypláícet jen u toho,kdo má nárok na
>>>>>nemocensaké dávky, jinak ne.Bude se jednat o průměrný
>>>>>výdělek
>>>>>,ale redukovaný,( nebude stejný jako pro náhrady za
>>>>>doviolenou a svátek).To aby to nebylo moc jednoduché.
>>>>
>>>>Já jsem to pochopila tak, že náhrada mzdy bude za
>>>>pracovní dny (proto se bude dbát ještě více na
>>>>plánování
>>>>směn) - od 4. pracovního dne a při karanténě od 1.
>>>>pracovního dne do 14. kal. dne. Nebude se poskytovat
>>>>za
>>>>dobu po skonč. zaměstnání. Zam-tel bude moci provádět
>>>>kontroly a v případě porušení, bude moci přiznat 0 -
>>>>100% dávky. Jsem zvědavá, jak se to vše v praxi
>>>>vyvrbí.
>>>
>>>Mám názor, že náhradu mzdy, kterou bude vyplácet
>>>zaměstnavatel, bude vyplácet až od 4 dne pracovní
>>>neschopnosti.
>>>daně a účetnictví (nemocenské pojištění od 1.1.2009)
>>>Za prvních 14 kalendářních dnů trvání pracovní
>>>neschopnosti náleží náhrada mzdy podle zákoníku
>>>práce:
>>>za pracovní dny ) a v nich za počet hodin, na které
>>>byla rozvržena pracovní doba),
>>>až od 4. pracovního dne ( za 7 pracovních dnů při
>>>5denním pracovním týdnu a 14denní pracovní
>>>neschopnosti)
>>***********
>>Nechtěla bych šířit mylné informace, ale snad jsem
>>někde četla, že náhrada bude stejná jako průměr pro
>>dovolenou.
>
>Ne, to ne. Bude se vycházet z hodinového průměru v
>předchozím čtvrtletí, stejně jako u náhrady za dovolenou,
>tím ale podobnost končí. Základ se bude dále redukovat
>a budou 3 redukční hranice.
>Tojsem také četla,ještě jsem četla že se náhrada bude platit 60% průměru, tak jsem zvědavá co začne platit a jak se stím popereme.
Ještě si vezměte k ruce Zákoník práce - §192 - násobení redukčních hranic koeficientem 0,175. V zákoně 305/2008 Sb. na konci je ještě v části patnácté drobná úprava Zákoníku práce týkající se náhrady mzdy.
Náhrada mzdy bude za pracovní dny, a to až od čtvrtého.
myslím, že to začíná být trošku OT - z-el může kontrolovat dodržení přítomnosti v místě uvedeném na PN ... a jak je tomu dnes - OSSZ také může kontrolovat místo uvedené na PN resp. trv. bydliště - kde jinde ? dále - kde vezme z-el lidi, kteří budou kontrolovat ...to přece není povinnost z-ele v r. 2009 kontrolovat z-ce, ale jen jeho právo a pokud nehodlá z-ce kontrolovat, nenabírá nové zaměstnance, pokud je kontrolovat chce, zaměstnance ke kontrole vždycky najde, to mi netvrďte že ne. Mám zkušenost s bývalým z-elem, kde jsem pracovala, ten i dnes si našel možnost své zaměstnance v době PN kontrolovat (za posvěcení OSSZ, má na to schválenou výjimku), tak tento z-el jen tuto možnost kontroly v r. 2009 uvítá! Mám také zkušenost s mým současným z-elem - zde, pokud "nelezete po 4", PN si nevezmete ..., tento z-el nabeton nevyužije možnosti, které mu dává "nový" zákon o NP ..., takže nastolená otázka, že z-el nemá lidi ke kontrole není až tak na místě. Vždy záleží na tom, zda z-el chce a hodlá z-ce kontrolovat, pak si lidi k tomu a finance najde a tuto možnost uvítá anebo je seriozní a ví, co si který z-ec může dovolit, pak tuto možnost snad ani nevyužije .A nejedná se jen o to - v prvním případě, že může jen kontrolovat a víc nic - on také může nepřiznat dávku a to je myslím dost podstatné...Samozřejmě nepřiznat vůbec žádnou je i napadnutelné, ale nepřiznat určitou část a odůvodnit to, by mohlo být bezproblémové a pro z-ce - nevím, zda napsat - výchovné (jak pro kterého), navíc je zde možnost požádat OSSZ v případě hrubého porušení - o pokutu, či o přešetření vystavení PN ošetřujícím lékařem a tento může být potrestán - a to je také dost podstatná pravomoc z-ele, tak toto nezlehčujme ..., že z-el nezmůže nic. S tím nesouhlasím. Jde jen o to chtít se chopit šance, kdo se jí chopit chce.
mám jen obavy z toho, že přibyde třeba soudních sporů - to když zam-tel nebude přiznávat nic (na to má právo, pokud doloží, že zam-ec např. nebyl zastižen na adrese, kterou má uvedenou na PN)
bude to trvrzení proti tvrzení - no hlavně, že soudy nemají co na práci a soudní spory jsou tak rychlé, že?
uvidíme, jak to bude v praxi probíhat (když vidím - i zde na fóru - , jak někteří zam-telé platí zam-ce načerno, jak budou přiznávat a hlavně platit tyto náhrady)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 9. 2008 9:22
Od 4. dne do 14. dne pracovní neschopnosti budou zaměstnavatelé vyplácet náhradu mzdy. Tato náhrada bude ve výši průměrného výdělku?
Děkuji za opdověď