Re: Vypořádání člena BD
Takový vzorec neznám a asi ani neexistuje. Mohl by jen existovat ve stanovách, ale to pochybuji, ještě jsem ho tam neviděl.
Člen byl vystěhován a zůstalo mu členství? To není obvyklé.
Pokud zaniklo členství za trvání družstva, tak se postupuje podle § 233 ObchZ a stanov.
Proč byl vystěhován?
V bytovém družstvu se neplatí příspěvky do fondu oprav (to je účetní a právní nesmysl), platí se nájem a může se platit záloha na opravy.
Členství bylo samozřejmě ukončeno také, byl vystěhován jako neplatič. K dnešnímu dni má ale již pohledávky vyřízeny. Teď se musí SBD vypořádat s ním, jelikož jsme dům privatizovali a brzy již budeme družstvo vlastníků,(až se splatí všechny splátky).
Do plateb za byt a služby máme zahrnuty i částky na opravy domu, jsme družstvo bez úvěru, vše si hradíme z tzv. fondu oprav, (možná se tomu říká jinak),ale jak píšete je to právní nesmysl-ovšem z nějakých "úspor" se dům opravovat musí.
Takže se nejedná o člena, ale o bývalého člena.
Asi nebudete družstvem vlastníků, ale společenstvím podle zákona 72/1994 Sb. To je úplně jiná právní forma.
Jak jsem už psal, pokud zaniklo členství za trvání družstva, tak se
postupuje podle § 233 ObchZ a stanov. Tam je asi Vámi hledaný postup. Ale je to velmi komplikované.
Ten vyloučený člen něco požaduje?
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 9. 2008 10:37
Dobrý den, existuje obecný vzorec,dle kterého se musí bytové družstvo vypořádat s členem, který byl soudně vystěhován? Jde mi hlavně o příspěvky do fondu oprav. Díky.