Re: Dovolená po mateřské
>Zaměstnankyně požádala o čerpání dovolené po ukončení
>mateřské dovolené v 10/2008 před nástupem na
>rodičovskou dovolenou.Na mateřskou nastoupila v 03/2008. Mám
>pravdu,když si myslím,že má zaměstnankyně nárok na
>celých 20 dní dovolené za rok 2008.
>Jak mám postupovat? Mám ji zadat do účet.programu
>čerpání dovolené od - do nebo to navést jako proplacené
>dovolené? A jaký průměr mám použít? Lze použít průměr za
>1čtvrt.2008 nebo průměr za
>4.čtvrtletí 2007,který byl uváděn na posledních
>výplatních páskách?
>
>Rovněž mám zaměstnankyni,která o čerpání dovolené po
>ukončení mateřské dovolené a před nástupem na
>rodičovskou nepožádala.
>Je povinnost zaměstnavatele ji na to
>upozorňovat.....nebo má automaticky dovolenou zadat po ukončení
>mateřské dovolené.
K bodu 1. Ano, má nárok na celých 20 dni, protože do PPM se počítá jako odpracovaná doba.
K bodu 2. Povinnost u pozorňovat není. Zavedla jsem si takovou praxi, že před skončením PPM si pozvu pracovnici a domlluvím se sní na čerpání dovolené. Zároveň sepíšeme žádost do kdy bude čerpat rodičovskou dovolenou.
>
>
Pokud požádala o čerpání dovolené náleží ji v plné výši. Každopádně se jedná o čerpání dovolené nikoli o proplacení. Průměr bych řekla, že se použije za poslední čtvrtletí kdy pracovala (tzn. za 1.Q/2008)
Povinnost zaměstnavatele na to upozorňovat taky není a automaticky ji tam zadávat to už vůbec ne. Ale já z vlastní zkušenosti účetní vím, že to spousta maminek neví a upozorňuju je, že tam ta možnost je. Záleží jenom na nich. A jelikož mateřská tak velká není, tak o dovolenou většinou požádají.
Ano, má nárok na plnou výměru za rok 08. Do programu se zadává čerpání dovolené od do a pak se navazuje rodičovská dovolená. Průměr používám většinou poslední.
Z-tel nemá povinnost upozorňovat, ale já se domlouvám s personalistkou a zaměstnankyně upozorňujeme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 9. 2008 14:26
Zaměstnankyně požádala o čerpání dovolené po ukončení mateřské dovolené v 10/2008 před nástupem na rodičovskou dovolenou.Na mateřskou nastoupila v 03/2008. Mám pravdu,když si myslím,že má zaměstnankyně nárok na celých 20 dní dovolené za rok 2008.
Jak mám postupovat? Mám ji zadat do účet.programu čerpání dovolené od - do nebo to navést jako proplacené dovolené? A jaký průměr mám použít? Lze použít průměr za 1čtvrt.2008 nebo průměr za
4.čtvrtletí 2007,který byl uváděn na posledních výplatních páskách?
Rovněž mám zaměstnankyni,která o čerpání dovolené po ukončení mateřské dovolené a před nástupem na rodičovskou nepožádala.
Je povinnost zaměstnavatele ji na to upozorňovat.....nebo má automaticky dovolenou zadat po ukončení mateřské dovolené.