Re: Přestávka v práci na jídlo
zaměstnanec se nemůže vzdát svých zákonných práv, tudíž musí čerpat tuto přestávku dle zákoníku práce.
To se dá jedině obejít:
sepíšete s ním dohodu o kratší pracovní době (7,5 hodin denně při zachování původní mzdy), tudíž on tu přestávku čerpat prakticky nebude, ale budete ji vykazovat
Re: Katuška - Přestávka v práci na jídlo
samozřejmě by měl nárok na stravenky, taky by ta přestávka na jídlo byla vykázaná. Vycházím z toho, že zam-ec chce být v práci jen 8 hodin (ne 8,5 s přestávkou), takže prostě bude 7.5 hodin pracovní doba a půl hodiny přestávka (která v praxi čerpána nebude) a všichni budou spokojeni.
Ještě k těm stravenkám - je to dobrovolný benefit, takže když stanovíte směrnicí, že mají nárok jen zam-ci, kteří pracují plný počet hodin (tedy těch 8 denně), tak de facto mu je dát nemusíte.
Protože jestliže má smluvený úvazek 40 h týdně (8 h denně), rozumí se tím smluvený čistý pracovní čas. Ta přestávka tam musí být vždycky (a ten čas přestávky je navíc), akorát že on o přestávce nemůže opustit pracoviště (protože stále musí na práci dohlížet. Takže 8 h čistého času vykonává práci plus půl hodiny přestávkového času také vykonává práci, má tedy placených 8,5 h. Aby měl placených jen 7,5 h, musel by mít sjednaný úvazek 37,5 h týdně (7,5 denně).
>>>>
>
>Protože jestliže má smluvený úvazek 40 h týdně (8 h
>denně), rozumí se tím smluvený čistý pracovní čas. Ta
>přestávka tam musí být vždycky
tak to jste se Jiřko sekla, jestliže nelze přerušit práci, zaměstnanec má v průběhu prac.doby právo na čas na jídlo a oddych, který se mu započítává do PD, dostane za něj mzdu a směna se nenatahuje.
(a ten čas přestávky je
>navíc), akorát že on o přestávce nemůže opustit
>pracoviště (protože stále musí na práci dohlížet. Takže 8 h
>čistého času vykonává práci plus půl hodiny
>přestávkového času také vykonává práci, má tedy placených 8,5 h.
>Aby měl placených jen 7,5 h, musel by mít sjednaný
>úvazek 37,5 h týdně (7,5 denně).
Aha, máte asi pravdu, já jsem si to představovala jinak. Je tam sice napsáno, že se ta doba započítává do pracovní doby, ale já jsem si vždycky představovala, nevím proč, že se tím prostě rozumí, že je placená. Už je mně to jasné. Naštěstí my takový provoz nemáme, takže jsem to nemusela řešit. V uvedeném případě si myslím, že když ta práce přerušit jde, tak tam ta přestávka být musí, že zaměstnavatel nemůže říct, že práci nelze přerušit, i kdyby to zaměstnanec sám chtěl.
>>>>>>
>>>
>Aha, máte asi pravdu, já jsem si to představovala
>jinak. Je tam sice napsáno, že se ta doba započítává do
>pracovní doby, ale já jsem si vždycky představovala,
>nevím proč, že se tím prostě rozumí, že je placená. Už
>je mně to jasné. Naštěstí my takový provoz nemáme,
>takže jsem to nemusela řešit. V uvedeném případě si
>myslím, že když ta práce přerušit jde, tak tam ta přestávka
>být musí, že zaměstnavatel nemůže říct, že práci nelze
>přerušit, i kdyby to zaměstnanec sám chtěl.
Zaměstnavatel musí určit přestávky, ano, Ale třeba ostraha objektu- stanoviště, jeden strážný, nelze zavřít a svačit, v tom případě mu zam-tel zajistí nezbytnou dobu na oddych a jídlo v průběhu PD, nejde o přestávku, a tato doba se započítává a je placená. Délkou by měla být přiměřená, jako je délka přestávky. V praxi si o tom volnu na jídlo rozhodne sám zaměstnanec, jakmile mu to provozní možnosti dovolí.
Tomu všemu rozumím, jen jsem si to představovala takto: když má sjednaný úvazek 8 h, tak je čistý pracovní čas 8 h a mezi tím přestávku neplacenou (protože ta se nezapočítává do pracovní doby). Když tentýž člověk pracuje na místě, kde nelze práci přerušit, má zase čistý pracovní čas 8 h plus přestávku placenou (vykonává v ní práci). Prostě že má placeno 8,5 hodiny. Už tomu rozumím.
Jestliže má úvazek 40 hodin týdně a pracovní doba je rozvržena do 8hodinových prac. směn a zaměstnavatel rozhodne, že práci nelze přerušit, zaměstnavatel neposkytuje přestávku na jídlo a oddech v obecném režimu, ale bez přerušení práce (=důležité) poskytne zaměstnanci přiměřenou dobu na oddech a jídlo (není stanoveno, po jaké době výkonu práce a v jakém rozsahu, resp. přiměřeně).
Dejte pozor, kryjte se,nechejte si potvrdit od zaměstnavatele, že tato práce nemůže být přerušena a proto zaměstnanec má pouze přiměřenou dobu na jídlo a oddech. Sám zaměstnanec se nemůže svévolně rozhodnout, že přestávku nepořebuje a nají se u práce. Při kontrole inspekce se musíte mít o co opřít. Kontrolují i dodržování pracovní doby, přestávek apod. A v případě úrazu ještě důkladněji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 9. 2008 13:17
dobrý den,
je zákonně možné, aby zaměstnanec odmítl (resp. si zažádal) nadpracovávat půlhodinovou přestávku v práci na jídlo a oddech? čili pracovní doba by byla 8 hodin denně a najedl by se během práce. Má v takovém případě nárok na stravenky?
děkuji za odpověď