Re: prodej vozu do EU-plátci
Trochu mě zarazilo, že jsem ho nakoupila ve zvl.režimu, a teď nevím, jestli je to v pořádku, když ho prodávám plátci bez DPH.
Jejda, my si asi nerozumíme, já jsem ho nakoupila ve zvl.režimu, ale protože ho prodávám plátci, do zahraničí, tak ho nemůžu prodávat ve zvláštním režimu ne? Jedná se mi o to, jestli když jsem ho nakoupila ve zvl.režimu tak ho i plátci do zahraničí musím prodat ve zvláštním režimu a nemůžu použít osvobození od DPH?
Zvláštní režim pro obchodníky s použitým zbožím není povinný a může být použit pouze ve stanovených případech. Pokud nejsou podmínky pro uplatnění zvláštního režimu splněny nebo se obchodník rozhodne zvláštní režim neuplatnit, znamená to, že musí přiznat daň standardním způsobem, tj. pokud se jedná o dodání zboží, které je zdanitelným plněním, musí být u něj uplatněna daň na výstupu ze sjednané ceny. Tzn., že přesto, že jste pořídili ve zvláštním režimu z EU, ale nechcete tento zvl. režim použít, pak jste měli zdanit DPH na výstupu při pořízení zboží. Problén je ale v tom, že nemáte a ani nemůžete mít daňový doklad (dodavatel nesmí vystavit) a tudíž nemáte nárok na odpočet daně, přesto, že se jedná o zboží určené k dalšímu prodeji. Pak, pokud prodáváte do jiného čl. státu, bude se jednat o dodání zboží dle § 64.
Pokud jste ale nepřiznali DPH při pořízení (uplatnili jste zvláštní režim), pak nelze při prodeji, a to ani do jiného čl. státu, uplatnit § 64 a z přirážky nad pořizovací cenu musíte odvést DPH v ČR.
Takže další postup bude záviset na tom, zda jste při pořízení použili zvl. režim (nezdanili DPH na výstupu), pak prodáváte vždy se zdaněním přirážky.
Nebo jste nepoužili zvl. režim při pořízení zboží, zdanili jste na výstupu, pak při prodeji budete postupovat podle § 64.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 9. 2008 10:46
Dobrý den měla bych takový dotaz,jsem plátce...
prodávám ojeté auto-zboží na Slovensko-plátci, prodám bez DPH dle par.64, -osobozené od DPH. Mám ale dotaz,na který řádek se to uvede v přiznání k DPH, prodejní cena je 80.000 Kč, mám tuto částku uvést na řádek 410 a 530, nebo tuto částku napsat na řádky 410, a 510??? Je tam nějak moc řádku tak nevím, kde se to musí všechno objevit.Děkuji, dělám do prvně tak jsem zmatená.