Re: Rizika směnky
>Jaká jsou rizika a následná šance na vymožení
>hotovosti, pokud budu souhlasit s vystavením směnky?
Velká rizika pro dlužníka a šance pro věřitele:
Směnka je prostředkem k zajištění. V případě soudního řízení (pokud není směnka proplacena ke stanovenému dni) soud vydá tzv. směnečný platební rozkaz - je to rychlejší než klasické řízení o vydání platbního rozkazu (např. lhůta pro odvolání je zde jen 3 dny (pokud se nepletu)). Pozor na dodržení formy a náležitostí směnky!
>Je nějaký
>rozdíl mezi směnkou a event. smlouvou o půjčce?
>Co je
>lepší vystavit?
Běžně je směnka právě vystavena společně se smlouvou o půjčce.
>Lze do směnky, event. do smlouvy o
>půjčce zanést (pro svou jistotu), že v případě neuhrazení
>dlužné částky, jak je stanoveno, bude na mě převeden
>např. pozemek, který daná fyz. osoba vlastní? Jiné
>informace o majetku nemám.
Podle mě nikoliv, směnka se musí zaplatit penězmi. Snad se vyjádří někdo "povolanější"...
OT:
Pokud někomu půjčete peníze, je nejlepším zajištěním exekutorský zápis se svolením k vykonatelnosti, viz např. zde:
http://fincentrum.idnes.cz/bez-exekutorskeho-zapisu-nepujcujte-penize-ani-kamaradovi-p4c-/viteze.asp?c=A080702_160745_viteze_hla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 9. 2008 0:27
Jaká jsou rizika a následná šance na vymožení hotovosti, pokud budu souhlasit s vystavením směnky? Je nějaký rozdíl mezi směnkou a event. smlouvou o půjčce? Co je lepší vystavit? Lze do směnky, event. do smlouvy o půjčce zanést (pro svou jistotu), že v případě neuhrazení dlužné částky, jak je stanoveno, bude na mě převeden např. pozemek, který daná fyz. osoba vlastní? Jiné informace o majetku nemám.
Mnohokrát děkuji.