Re: mateřská dovolená bez příjmu
Z vašeho dotazu není jasné, jestli jste studentka nebo jestli jste školu už ukončila a jste vedena na ÚP, případně jestli brigádou myslíte Dohodu o provedení práce nebo Dohodu o pracovní činnosti.
Takže jen všeobecně:
Na peněžitou pomoc v mateřství (to je dávka nemocenského pojištění, mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele) má nárok zaměstnankyně, studentka nebo OSVČ. Musí splnit podmínku mít odpracováno 270 dnů v posledních dvou letech. Pokud nárok na PPM nevznikne, budete mít nárok na rodičovský příspěvek, a to ode dne narození dítěte, bez možnosti volby kratší doby pobírání RP, bude vám vyplácen ve výši 7.600,- Kč za měsíc do 21. měsíce věku dítěte, poté až do ukončení rodičovské dovolené ve výši 3.800,- Kč za měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 9. 2008 11:00
Dobrý den,chci se zeptat z čeho se počítá mateřská dovolená,když není žádný příjem,jen např.brigáda.Počítá se to z minimální mzdy.A co je pravda na tom,že výše mateřské je stupňovaná výší příjmů.Takže já bych dostala tu nejnižžsí asi 3.600,-Kč.Tak jsem to slyšela.Jsem mladá mamina,poraďte.Moc děkuju.